Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Med enkäten om volymindex för industriproduktionen frågas företag eller arbetsställen månatligen efter volym- och värdeuppgifter för industriproduktionen. Uppgifterna samlas in mätt enligt antalet anställda från de mest betydande företagen inom sina näringsgrenar eller från deras arbetsställen. Enkäten omfattar ungefär 360 företag.
Bland annat EU:s statistikbyrå, den offentliga förvaltningen, forskningsinstitut och olika organisationer inom industrin behöver denna statistik. På basis av uppgifterna framställs det månatliga volymindexet för industriproduktionen som beskriver utvecklingen av industriproduktionen. Uppgifterna i enkäten är viktiga för att bedöma den ekonomiska konjunkturen på nationell nivå.
Logga in på blanketten med knappen Besvara enkäten antingen via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som Statistikcentralen skickat. Mera information hittar du i avsnittet Identifiering.
Om ditt företag har fått e-post från oss kan du följa anvisningarna i e-postmeddelandet. Det är också möjligt att svara med mobiltelefon eller surfplatta. Du kan bekanta dig med frågorna med hjälp av avsnittet Begrepp. På webblanketten finns närmare anvisningar om besvarandet.
Du kan senare komplettera och ändra de uppgifter som du angett på blanketten.
Logga in på blanketten via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som som Statistikcentralen skickat.
För att du ska kunna logga in på Suomi.fi som uppgiftslämnande organisation måste du via din organisation ha fått fullmakt att besvara enkäten. Fullmakten görs upp i tjänsten Suomi.fi. Här följer Statistikcentralens anvisningar om befullmäktigande och autentisering.
Eftersom du svarar för organisationens räkning, behöver du en fullmakt av din organisation för Suomi.fi-autentisering. Namnet på den fullmakt som behövs är Delta i datainsamlingar från företag och samfund. I den här enkäten behövs också en fullmaktsspecifikation
(dvs. en identifierare) tevol.
Volymindexet beskriver förädlingsvärdet till fasta priser. Målet med volymindexet är att också beakta en eventuell förändring i produkternas kvalitet.
Produktionsvärdet är det huvudsakliga sättet att beskriva produktionsvolymen. Måttenheten för värdeuppgifter är euro.
Produktionsmängden är en annan variabel som används för att beskriva produktionsvolymen. Mängderna anges per vara. Beroende på varan är måttenheten t.ex. kilogram, liter eller stycke.
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
I statistiken som publiceras anges uppgifterna som indextal efter näringsgren.
EU:s statistikbyrå (Eurostat), den offentliga förvaltningen, forskningsinstitut, olika organisationer inom industrin, medierna och medborgarna behöver denna statistik. Uppgifterna används bl.a. för beredning av konjunktur- och penningpolitik samt bedömning av den näringsgrensvisa utvecklingen och penningmarknaden.
Material från datainsamlingen används i följande statistik:
Uppgifterna insamlas månatligen.
Statistik är till nytta också för företagen. Med hjälp av statistik kan företagen följa t.ex. löneutvecklingen eller utvecklingen inom handeln i Finland. Ju mer täckande uppgifter vi får om företagen, desto bättre beskriver vår statistik företagens verksamhet. Företagen får i sin tur bättre statistik som grund för sitt eget beslutsfattande.
Som tack för svaren finns på blankettens avslutningssida en länk till en sammanställning av företagsstatistik där du kan granska statistikuppgifter efter näringsgren. På avslutningssidan kommer man också till tidigare offentliggöranden av statistik och där kan man avgiftsfritt beställa de senaste statistiknyheterna om utvalda ämnen till sin e-post.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Om ditt företag har valts ut som uppgiftslämnare för en datainsamling, tar Statistikcentralen alltid kontakt på förhand per brev eller e-post. Vid kontakttagningen berättar vi vilka uppgifter som samlas in och till vad de används. I datainsamlingar där personuppgifter samlas in är grunden för behandlingen i allmänhet artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679, utförandet av en lagstadgad uppgift.
Vi behandlar uppgifterna konfidentiellt. Uppgifterna publiceras i form av statistik och undersökningar, och inget enskilt företags svar kan urskiljas ur materialet. Statistiskt material kan lämnas ut för statistiska utredningar och vetenskapliga undersökningar.
Företag och sammanslutningar har en lagstadgad skyldighet att besvara Statistikcentralens datainsamlingar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004).
Befrielse från skyldigheten kan sökas med stöd av 8 § i statistiklagen, om besvarandet medför oskälig olägenhet. Med oskälig olägenhet avses uppgiftslämnarens avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare. Befrielse kan bara sökas från enskilda enkäter och
Statistikcentralen kan inte bevilja allmän befrielse från alla datainsamlingar. Befrielse beviljas för viss tid och kan beviljas helt och hållet eller delvis.
När vi överväger att bevilja befrielse beaktar vi uppgiftslämnarens möjligheter att lämna de begärda uppgifterna samt uppgifternas betydelse vid framställningen och utnyttjandet av statistik. Med oskälig olägenhet som orsakas uppgiftslämnaren avses uppgiftslämnarens
avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare.
Vi kan inte bevilja befrielse från uppgiftsskyldigheten på grund av företagets resursbrist, brådska eller eventuella svårigheter att lämna uppgifter eller på grund av andra motsvarande
angelägenheter.
Om du överväger att ansöka om befrielse ska du först kontakta oss. Kontaktuppgifterna finns i enkätens följebrev samt webbsidan.
Du kan ansöka om befrielse med en fritt formulerad skriftlig ansökan eller med blanketten Ansökan om befrielse från skyldigheten att lämna uppgifter (pdf)
Ladda vid behov ner det avgiftsfria programmet Adobe Reader (adobe.com) för att kunna fylla i pdf-filen. Specificera i ansökan de datainsamlingar för vilka du ansöker om befrielse. Du kan lägga till bilagor till ansökan. Skicka ansökan till Statistikcentralens registratorskontor.