Riktlinjerna för europeisk statistik utgör hörnstenen i det gemensamma kvalitetsramverket för det europeiska statistiksystemet. Riktlinjerna gäller statistikmyndigheternas oberoende och ansvar samt kvaliteten på processer och uppgifter som publiceras. Principerna överensstämmer med de principer för officiell statistik som godkänts av FN:s statistikkommission och kompletterar dem. Principerna överensstämmer också med principerna för det europeiska kvalitetspriset (EFQM).
Riktlinjerna för europeisk statistik
Statistikmyndigheternas yrkesmässiga oberoende gentemot andra myndigheter och organ inom politik, lagstiftning eller förvaltning och gentemot aktörer inom den privata sektorn säkerställer den europeiska statistikens trovärdighet.
- Oberoendet gentemot politisk och annan extern påverkan när det gäller att utveckla, framställa och sprida statistik är lagstadgat för de nationella statistikbyråerna och Eurostat, och tryggat för andra statistikmyndigheter.
- Cheferna för de nationella statistikbyråerna och Eurostat och om tillämpligt
cheferna för andra statistikmyndigheter har den ställning som krävs för kontakt på högsta nivå med politiska organ och offentliga förvaltningsorgan. De har kompetens på högsta professionella nivå. - Cheferna för de nationella statistikbyråerna och Eurostat och om tillämpligt cheferna för andra statistikmyndigheter ansvarar för att säkerställa att
statistiken utvecklas, framställs och sprids på ett oberoende sätt. - Cheferna för de nationella statistikbyråerna och Eurostat och om tillämpligt
cheferna för andra statistikmyndigheter har ensamma ansvaret för att fatta
beslut om statistiska metoder, standarder och förfaranden samt om vad
statistiken ska innehålla och när den ska offentliggöras. - De statistiska arbetsprogrammen publiceras och periodiska lägesrapporter
lämnas. - Statistisk information skiljs tydligt från, och offentliggörs separat från,
politiska uttalanden. - De nationella statistikbyråerna och Eurostat och om tillämpligt andra statistikmyndigheter kommenterar statistiska frågor offentligt, i den mån det anses lämpligt, även när det gäller kritik eller felanvändning av statistik.
- Rekrytering och utnämning av cheferna för de nationella statistikbyråerna
och Eurostat och, där det är lämpligt, statistikcheferna för andra statistikmyndigheter sker genom ett öppet förfarande och grundar sig enbart på yrkesmässiga kriterier. På vilka grunder befattningshavaren kan fråntas sin befattning specificeras i lagstiftningen. Dessa får dock inte omfatta grunder som äventyrar det yrkesmässiga eller vetenskapliga oberoendet.
De nationella statistikbyråerna och Eurostat säkerställer samordningen av all verksamhet som rör utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik på nationell statistiksystemnivå respektive i det europeiska statistiksystemet. Statistikmyndigheterna samarbetar aktivt inom det europeiska statistiksystemets partnerskap för att säkerställa utvecklingen, framställningen och spridningen av europeisk statistik.
- De nationella statistikbyråerna samordnar den statistiska verksamheten hos alla övriga nationella statistikmyndigheter som utvecklar, framställer och sprider europeisk statistik. De fungerar i de här avseendet som Eurostats enda kontaktpunkt i statistikfrågor. Det finns lagstiftning och tydligt definierade och etablerade förfaringssätt så att den samordnande rollen kan genomföras på både nationell och europeisk nivå.
- Nationella riktlinjer för att säkerställa kvaliteten vid utvecklingen, framställningen och spridningen av europeisk statistik inom det nationella statistiksystemet tas om nödvändigt fram av cheferna för de nationella statistikbyråerna. Tillämpningen av riktlinjerna övervakas och granskas.
- Statistikmyndigheter upprätthåller och utvecklar ständigt samarbetet på olika nivåer sinsemellan och med det europeiska statistiksystemets rådgivande organ samt med medlemmarna i Europeiska centralbankssystemet, akademiska institutioner och andra internationella organ där det är lämpligt.
Mandat för datainsamling och tillgång till data Statistikmyndigheter har ett tydligt rättsligt mandat att samla in och ha tillgång till information från olika datakällor för den europeiska statistiken. Förvaltningar, företag, hushåll och allmänhet kan genom lagstiftning åläggas att på statistikmyndigheternas begäran ge tillgång till eller lämna uppgifter för den europeiska statistiken.
- Statistikmyndigheternas mandat att samla in och ha tillgång till information från olika datakällor för utveckling, framställning och spridning av europeisk
statistik är lagstadgat. - Statistikmyndigheterna har enligt lag kostnadsfri och snabb tillgång till administrativa data, och får använda dem för statistikändamål. De är delaktiga från början i utformningen, utvecklingen och avslutandet av administrativa register så att dessa blir bättre lämpade för statistikändamål.
- Statistikmyndigheterna får på grundval av en rättsakt kräva att berörda
parter deltar i statistiska undersökningar. - Tillgång för statistiska ändamål till andra data, såsom privatägda uppgifter,
underlättas, samtidigt som statistiksekretess och dataskydd säkerställs.
De resurser som ställs till statistikmyndigheternas förfogande är tillräckliga för att uppfylla kraven för den europeiska statistiken.
- Det finns tillräckliga resurser, i fråga om personal, medel och teknik, sett till
såväl mängd som kvalitet, så att behoven i fråga om statistik kan tillgodoses. - Statistikens omfattning, detaljnivå och kostnader står i rimlig proportion till
behoven. - Det finns förfaranden som gör det möjligt att bedöma och motivera önskemål om framtagning av ny statistik i förhållande till kostnaderna.
- Det finns förfaranden för bedömning av det fortsatta behovet av statistik på
alla områden för att avgöra om viss statistik kan elimineras eller begränsas
och resurser frigöras.
Statistikmyndigheter har ett kvalitetsåtagande. De utvärderar systematiskt och regelbundet sina styrkor och svagheter för att ständigt förbättra process- och produktkvalitet.
- Det finns en fastställd kvalitetspolicy som allmänheten har tillgång till. För kvalitetsledningen finns den organisationsstruktur och de verktyg som
krävs. - Det finns förfaranden för att planera, övervaka och förbättra kvaliteten i de
statistiska processerna, inklusive integrering av data från flera datakällor. - Produktkvaliteten övervakas regelbundet, bedöms med hänsyn till eventuella avvägningar och rapporteras in i enlighet med kvalitetskriterierna för europeisk statistik.
- Det görs regelbundet en grundlig genomgång av viktiga statistiska produkter, och externa experter anlitas vid behov.
Absoluta garantier ges för uppgiftslämnarnas integritet, för att deras uppgifter behandlas konfidentiellt och används enbart för statistikändamål samt för att data är skyddade.
- Statistiksekretessen säkerställs genom lagstiftning.
- Personalen undertecknar vid anställningstillfället juridiskt bindande
sekretessförbindelser. - Påföljder föreskrivs vid avsiktliga överträdelser av bestämmelserna om
statistiksekretess. - Personalen får riktlinjer och anvisningar om sekretesskydd genom alla statistiska processer. Sekretesspolicyn tillkännages för allmänheten.
- Lagstiftningsmässiga, administrativa, tekniska och organisatoriska åtgärder
har vidtagits för att skydda de statistiska uppgifternas säkerhet och integritet samt överföringen av dem. De förfaringssätt som används följer bästa praxis och internationella standarder samt europeisk och nationell lagstiftning. - Det finns strikta regler för externa användare som får tillgång till statistiska mikrodata i forskningssyfte.
Statistikmyndigheter utvecklar, framställer och sprider europeisk statistik på ett sätt som tar hänsyn till vetenskapligt oberoende, objektivitet, yrkesmässighet, öppenhet och insyn samt jämlik behandling av alla användare.
- Statistik sammanställs på objektiva grunder som fastställts utifrån statistiska överväganden.
- Val av datakällor och statistiska metoder samt beslut om spridningen av statistiken baseras på statistiska överväganden.
- Fel som upptäcks i publicerad statistik rättas snarast möjligt och rättelserna offentliggörs.
- Information om datakällor, metoder och förfaranden finns tillgänglig för
allmänheten. - Datum och tid för offentliggörande av statistik tillkännages i förväg.
- Större revideringar eller metodändringar meddelas i förväg.
- Statistikmyndigheter beslutar självständigt om vilken statistik som offentliggörs och vid vilken tidpunkt, samtidigt som de tar hänsyn till målsättningen att erbjuda fullständig och aktuell statistisk information. Alla användare har lika och samtidig tillgång när statistik offentliggörs. Eventuell privilegierad tillgång för externa användare före offentliggörandet begränsas, motiveras väl, kontrolleras och sker öppet. Vid avsteg granskas förfarandena för att säkerställa opartiskhet.
- De statistiska uppgifter som offentliggörs och de uttalanden som görs vid
presskonferenser är objektiva och opartiska.
En förutsättning för statistik av hög kvalitet är god metodik. För detta krävs adekvata verktyg, förfaranden och expertkunskaper.
- Det övergripande metodologiska ramverk som används för europeisk statistik följer europeiska och andra internationella standarder, riktlinjer och god praxis, samtidigt som innovation ständigt eftersträvas.
- Förfaranden har införts för att se till att standardiserade begrepp, definitioner, klassifikationer och andra typer av standarder används konsekvent inom statistikmyndigheten.
- Register och ramar som används för europeisk statistik utvärderas regelbundet och ändras vid behov för att säkerställa hög kvalitet.
- Det finns detaljerad överensstämmelse mellan nationella klassifikationssystem och motsvarande europeiska system.
- Det rekryteras personer med akademisk examen inom relevanta områden.
- Statistikmyndigheter tillämpar en fortbildningspolicy för sin personal.
- Statistikmyndigheter upprätthåller och utvecklar samarbeten med
forskarvärlden för att förbättra metoderna och metodernas effektivitet samt
för att främja bättre verktyg när så är möjligt.
Lämpliga statistiska förfaranden som tillämpas genomgående under de statistiska processerna ligger till grund för statistik av hög kvalitet.
- När europeisk statistik grundar sig på administrativa och andra data ligger de definitioner och begrepp som används för icke-statistiska ändamål nära dem som används för statistikändamål.
- Frågeformulär för statistiska undersökningar testas systematiskt före datainsamling.
- Statistiska processer ses regelbundet över och ändras vid behov.
- Metadata som avser statistiska processer förvaltas genomgående under de statistiska processerna och sprids enligt vad som är lämpligt.
- Revideringar görs enligt väletablerade standardförfaranden som medger öppenhet och insyn.
- Genom överenskommelser med innehavarna av administrativa och andra data görs ett gemensamt åtagande att använda dessa data för statistiska ändamål.
- Statistikmyndigheter samarbetar med innehavarna av administrativa och andra data för att säkra datakvaliteten.
Uppgiftslämnarbördan står i proportion till användarnas behov och är rimlig för uppgiftslämnarna. Statistikmyndigheter övervakar uppgiftslämnarbördan och fastställer mål för att minska bördan med tiden.
- Kraven på den europeiska statistikens omfattning och detaljnivå hålls till ett nödvändigt minimum.
- Uppgiftslämnarbördan fördelas så jämnt som möjligt över populationerna med direktinsamling och övervakas av statistikmyndigheten.
- Uppgifter som efterfrågas från företag hämtas i största möjliga utsträckning direkt från bokföringen, och för att underlätta för företagen görs datainsamlingen om möjligt elektroniskt.
- Om möjligt används administrativa och andra datakällor för att undvika att samma uppgifter efterfrågas flera gånger.
- Gemensamt utnyttjande och dataintegration främjas för att minimera uppgiftslämnarbördan, samtidigt som kraven på konfidentialitet och dataskydd följs.
- Statistikmyndigheterna främjar åtgärder som möjliggör sammanlänkning av
datakällor för att minimera uppgiftslämnarbördan.
Resurserna används på ett effektivt sätt.
- Det finns både interna och oberoende externa mekanismer för övervakning
av statistikmyndigheternas resursanvändning. - Informationsteknikens potential för att öka produktiviteten utnyttjas i största möjliga utsträckning i de statistiska processerna.
- Det görs aktiva ansträngningar för att förbättra administrativa och andra datakällors användbarhet för statistikändamål och begränsa användningen av undersökningar med direktinsamling.
- Statistikmyndigheter främjar, delar med sig av och tillämpar standardiserade lösningar som ökar effektiviteten och ändamålsenligheten.
Europeisk statistik tillgodoser användarnas behov.
- Det finns förfaranden för samråd med användarna, samt för övervakning av statistikens relevans och värde när det gäller att tillgodose behoven och för att beakta och förutse nytillkomna behov och prioriteringar. Det bedrivs innovationsarbete för att ständigt förbättra de statistiska produkterna.
- Prioriterade behov tillgodoses och prioriteringarna avspeglas i arbetsprogrammet.
- Användarnöjdheten övervakas regelbundet och följs systematiskt upp.
Europeisk statistik ger en korrekt och tillförlitlig bild av verkligheten.
- Källdata, integrerade data, preliminära resultat och statistiska produkter bedöms och valideras regelbundet.
- Urvalsfel och icke-urvalsfel mäts och dokumenteras systematiskt i enlighet med europeiska standarder.
- Revideringar analyseras regelbundet för att förbättra källdata, de statistiska processerna och produkterna.
Europeisk statistik är aktuell och offentliggörs vid rätt tidpunkt.
- Statistikens aktualitet följer europeiska och internationella standarder för
offentliggörande. - Det tillkännages när på dagen statistiken i regel offentliggörs.
- Vid fastställande av statistikens frekvens beaktas användarnas behov i största möjliga utsträckning.
- Eventuella avvikelser från den fastställda publiceringsplanen tillkännages i förväg tillsammans med en förklaring till ändringen och en ny publiceringstidpunkt.
- Preliminära resultat med godtagbar noggrannhet och tillförlitlighet på aggregerad nivå kan publiceras när det anses ändamålsenligt.
Europeisk statistik kännetecknas av intern överensstämmelse samt jämförbarhet över tid och mellan regioner och länder. Det är möjligt att kombinera och använda relaterade data från olika datakällor tillsammans.
- Statistiken kännetecknas av intern samstämmighet och numerisk
överensstämmelse (dvs. avseende aritmetiska likheter och
räkenskapsekvationer). - Statistiken är jämförbar över en rimlig tidsperiod.
- Statistiken sammanställs på grundval av gemensamma standarder med avseende på omfattning, definitioner, enheter och klassifikationer i de olika undersökningarna och datakällorna.
- Statistiska uppgifter från olika datakällor och olika tidsperioder jämförs och jämkas samman.
- Uppgifternas jämförbarhet mellan länder säkerställs inom det europeiska statistiksystemet genom regelbundna kontakter mellan det europeiska statistiksystemet och andra statistiksystem. Metodstudier görs i nära samarbete mellan medlemsstaterna och Eurostat.
Europeisk statistik presenteras i ett tydligt och lättbegripligt format, offentliggörs på lämpligt sätt och görs tillgänglig på ett opartiskt sätt tillsammans med tillhörande metadata och anvisningar.
- Statistiken och tillhörande metadata presenteras och lagras i ett format som underlättar korrekta tolkningar och meningsfulla jämförelser.
- För att sprida statistiken används modern informationsteknik och moderna metoder och plattformar samt standarder för öppna data.
- Skräddarsydda analyser tillhandahålls när det är möjligt och tillkännages för allmänheten.
- Tillgång till statistiska mikrodata tillåts i forskningssyfte enligt särskilda regler eller protokoll.
- Metadata som avser produkter förvaltas och sprids av statistikmyndigheten
enligt europeiska standarder. - Användarna får information om de metoder som används i de statistiska processerna, inklusive användning och integrering av administrativa och andra data.
- Användarna får information om de statistiska produkternas kvalitet enligt kvalitetskriterierna för europeisk statistik.