Avlidna: dokumentation för statistiken
Statistikens primäruppgifter
Allmän beskrivning
Statistikens population
Statistisk enhet
Måttenhet
Nyckeltalen i promille (spädbarnsdödlighet, dödsrisk, allmänt dödstal) eller år (förväntad livslängd).
Referensperiod
Referensområde
Klassificeringarna landskapsindelning och statistisk kommungruppering har använts sedan 1997. Före detta användes län i stället för landskap och kommunform i stället för statistisk kommungruppering. Från och med år 1999 följer statistiken den områdesindelning som träder i kraft i början av kalenderåret året efter statistikåret.
Sektortäckning
Tidstäckning
Distributionsfrekvens
Begrepp
Allmänt dödstal
Dödlighetstalet efter åldersgrupp
Dödsfall
Dödsrisken
Folkökning
Förväntat antal levnadsår
Kön
Enligt den lag som trädde i kraft 3.4.2023 kan befolkningsdatasystemets anteckning om kön ändras med en ansökan, om personen lämnar en redogörelse för sin varaktiga upplevelse av att tillhöra det kön som ska fastställas (lag om könsfastställelse 295/2023).
I Finland kan endast man eller kvinna antecknas som kön i befolkningsdatasystemet. Om en person som flyttar till Finland från utlandet är av ett tredje eller ett odefinierat kön, antecknas kvinna som personens kön i befolkningsdatasystemet.
Perinatal dödlighet
Språk
Språken är kodade vid Befolkningsregistercentralen i enlighet med ISO639-standarden. I folkräkningen år 2000 har redan följande språkklassificering, ISO-639-1, tagits i bruk.
Spädbarnsdödlighet
Ålder
Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet
Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet
Befolkningsdatasystemet som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och Statens ämbetsverk på Åland kan anses vara mycket täckande i fråga om personer. För att en person ska få en personbeteckning ska hen registreras i befolkningsdatasystemet. Det är i praktiken omöjligt att leva i Finland utan en personbeteckning. Lagligt arbete, öppnande av bankkonto, kontakt med myndigheter osv. förutsätter en personbeteckning.
Befolkningsdatasystemet har sedan mantalsskrivningen upphörde 1989 baserats enbart på anmälningar om befolkningsförändringar. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har låtit Statistikcentralen göra urvalsundersökningar för att utreda adressuppgifternas riktighet. Omkring 11 000 personer har tillfrågats om deras adress i befolkningsdatasystemet är korrekt. I den senaste undersökningen 2012 var uppgifterna korrekta för 98,9 procent av de tillfrågade.
I samband med kommunalvalet avslöjar återsändandet av utlänningars rösträttsanmälningar i allmänhet ungefär 1 000 personer som har flyttat från landet utan att göra en anmälan och därmed fortfarande har statistikförts bland befolkningen.
Aktualitet
Punktlighet
Jämförbarhet
Geografisk jämförbarhet
Definitionerna i statistiken över avlidna följer internationella rekommendationer, så det är möjligt att göra en jämförelse mellan olika länder.
Jämförbarhet över tid
Enhetlighet över statistikområdena
Siffrorna för avlidna i Statistikcentralens statistik över dödsorsaker avviker något från siffrorna i statistiken över avlidna, eftersom definitionen av vilka fall som godkänns för statistiken och fallens väntetid varierar något.
Intern enhetlighet
Källmaterial och datainsamlingar
Källmaterial
En verksamhetsenhet eller läkare inom hälso- och sjukvården ska anmäla dödsfall till befolkningsdatasystemet (lag 1065/2009). Sedan 2005 har också en del av de dödförklarade inkluderats i de avlidna, eftersom lagen om dödförklaring (127/2005) i vissa situationer gav möjlighet till en mycket snabbare process för dödförklaring. Ansökan om dödförklaring kan göras omedelbart efter ett försvinnande, om personen vid försvinnandet har varit med i en olycka som orsakat omedelbar livsfara. Dödförklaring av en försvunnen person kan också sökas efter en väntetid, som varierar mellan ett och fem år beroende på situationen. Väntetiden räknas från den dag då personen veterligen senast har varit vid liv. Dödförklaring ska sökas hos den domstol inom vars område den försvunna personen senast hade sin hemkommun. Domstolen fattar också beslut om dödförklaring och den dag då den försvunna personen anses ha avlidit. Domstolen för in uppgifterna om beslutet om dödförklaring i befolkningsdatasystemet, varifrån Statistikcentralen får tillgång till dem.
Datainsamlingsmetod
Frekvens för datainsamling
Metoder
Databehandling
Datavalidering
- Antalet avlidna jämförs med antalet avlidna i förhandsuppgifterna om befolkningen.
- Man kontrollerar att det inte finns dubbla rader i materialet och
- att det inte finns fall som har förekommit i tidigare års statistikmaterial.
- Man kontrollerar att en person som angetts som avliden inte hittas som en levande person i befolkningsstrukturmaterialet efter händelsetidpunkten. Vid behov söker man information om fallet i andra befolkningsmaterial och i sista hand i befolkningsdatasystemets tjänst för direkt förfrågan.
- Man kontrollerar också variablernas direkta fördelning samt undersöker om variablernas värden överensstämmer med klassificeringarna.
- Logiken för vissa variabler kontrolleras med korstabellering, till exempel ska den avlidnes civilstånd vara logiskt i förhållande till änkans/änklingens civilstånd.
Principer och riktlinjer
Organisation
Organisationsenhet
Lagstiftning och andra överenskommelser
Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.
Ytterligare information: Statistiklagstiftning
Principer för dataskydd
Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas.
Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)
Sekretess – behandling av uppgifter
Enligt dataskyddspraxisen tillämpas regler om användning av mindre detaljerade indelningar i den geografiska fördelningen av uppgifter, om tabellen innehåller variabler som definierats som känsliga. Antal som underskrider gränsvärdet anges då inte, eller så delas de inte in i klasser med känsliga variabler.
Enligt statistiklagen ska material som överlåts för forskningsändamål bearbetas på ett sådant sätt att statistiska enheter inte kan identifieras vare sig direkt eller indirekt. För att hindra indirekt identifiering ska de variabler som är centrala för identifiering ändras med lämpliga statistiska dataskyddsmetoder. Utlämnande av ett urval i stället för totalmaterialet är en av de mest centrala dataskyddsmetoderna. Statistikcentralen har förutom ett urval använt metoder för att begränsa materialet såsom en mindre detaljerad klassificering av variabler, uteslutande av variabler eller döljande av variabelvärden från en viss enhet.
Principer för offentliggörande
Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten.
Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik
Datautbyte
Europaparlamentets och rådets EU förordning nr 1260/2013 fastställer vilka uppgifter och metadata som ska lämnas till Eurostat, som ansvarar för EU:s befolkningsstatistik. Följande uppgifter om avlidna skickas ur befolkningsstatistiken: den avlidnas ålder, kön, födelseår, födelsestat, medborgarskap, civilstånd, bostadsområde med områdesklassificeringen NUTS3, utbildningsuppgifter och dödsmånad. Om avlidna spädbarn skickas dessutom uppgifter om föräldrarnas utbildning. Dessa uppgifter skickas också till FN:s statistikavdelning, OECD och Nordiska rådet.
Tillgänglighet och tydlighet
Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.
Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.
Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.
Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.
Riktlinjer för revidering av uppgifter
Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.
Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.
Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.
Kvalitetsbedömning
Finlands officiella statistik (FOS) är en omfattande statistiksamling som beskriver utvecklingen av och läget i samhället. Den omfattar nästan 300 statistiskgrenar inom 26 ämnesområden. Producenterna av Finlands officiella statistik har godkänt ett gemensamt kvalitetslöfte där de förbinder sig till gemensamma kvalitetsmål och gemensamma kvalitetssäkringsåtgärder. Kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. I handboken Laatua tilastoissa (ung. Kvalitet inom statistiken) beskrivs den goda praxis som följs i statistiken.
Statistiken över avlidna och dess produktionsprocess genomlystes hösten 2017.
Kvalitetssäkring
Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Ramarna kompletterar varandra. Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik.
Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)
Användarnas tillgång
Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.
Ytterligare information: Principer för publicering av statistik
Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.