Dokumentation som var i kraft 28.3.2024

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Servicebranschens varustatistik beskriver omsättningens struktur och serviceutbudet inom de näringsgrenar som producerar tjänster.

Statistiken innehåller uppgifter om fördelningen av omsättningen efter produktgrupp enligt CPA-produktklassificeringen (Classification of Products by Activity) samt om eventuell försäljning till hushåll enligt BtoC (dvs. till privatkunder) och företagskunder enligt BtoB.

Statistikens population

Statistikens population utgörs av Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister. Ramen har stratifierats efter näringsgren och storleksklass enligt anställda och omsättning.

Ramen har även stratifierats på 3-, 4- eller 5-siffernivå beroende på näringsgren på så sätt att man från alla näringsgrenar får en representativ grupp företag för ramen.

Det slumpmässiga urvalet utnyttjas i de strata från vilka det inte är nödvändigt att ta ut alla företag i enkätpopulationen. Alla företag som sysselsätter minst 100 personer och vars omsättning är över fem miljoner euro tas ut i enkätpopulationen. Dessutom ingår företag med en omsättning på över 50 miljoner euro i enkätpopulationen. Som nedre gräns används företag med 20, 10 eller 5 anställda beroende på näringsgren. I särskilda fall ingår också företag med färre än 5 anställda i enkätpopulationen. Målet för att fastställa den näringsgrensvisa gränsen när det gäller antalet anställda är att ramen ska täcka 80 procent av näringsgrenens omsättning och ge en representativ bild av näringsgrenens struktur.

Statistisk enhet

Uppgifterna i Servicebranschens varustatistik publiceras baserat på juridiska enheter. Uppgifterna sänds till Eurostat baserat på företagsenheter. Enligt Statistikcentralens definition avses med företag en enhet som har självständigt beslutsfattande och som producerar varor och/eller tjänster för försäljning på marknaden. Ett företag kan bestå av en eller flera juridiska enheter. Om företaget har bildats av flera juridiska enheter har transaktioner mellan enheterna eliminerats.

Juridiska enheter är:
- yrkes- och rörelseidkare som verkar under eget namn eller registrerat firmanamn,     
- juridiska personer (t.ex. aktiebolag, kommanditbolag, öppet bolag, andelslag, sparbank och ekonomisk förening),
- affärsverk som bedriver verksamhet på marknadsvillkor.

Den juridiska enheten är en administrativ rapporteringsenhet och en rapporteringsenhet för egna datainsamlingar.

 

Måttenhet

I statistikens databastabeller används 1 000 euro och procent som måttenheter.

Basperiod

Servicebranschens varustatistik är inte en indexbaserad statistikgren.
Uppgifterna är årsspecifika.

Referensperiod

Referensperioden för servicebranschens varustatistik är ett kalenderår. Uppgifterna gäller den räkenskapsperiod som gått ut under statistikåret, vilket innebär att räkenskapsperioden inte alltid följer kalenderåret.
Alltför långa eller korta räkenskapsperioder omvandlas till att motsvara 12 månader.

Referensområde

Servicebranschens varustatistik publiceras på hela landets nivå.
Uppgifterna omfattar också verksamheter utanför Finlands gränser, men som ingår i företagets bokslut i Finland. På så sätt kan statistikens omsättning också omfatta t.ex. tillverkningsuppdrag utomlands samt försäljning av varor och tjänster från utlandet till utlandet.

Sektortäckning

Uppgifterna frågas av företag inom följande näringsgrenar (näringsgrenskod inom parentes):

Näringsgrenar som fastställts i förordningen:

IT-tjänster (582, 62, 631)
Juridisk verksamhet (691)
Redovisning och bokföring, revision, skatterådgivning (692)
Konsulttjänster till företag (702)
Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet o.d. (711)
Teknisk provning och analys (712)
Reklamverksamhet (731)
Marknads- och opinionsundersökning (732)
Arbetsförmedling, bemanning och andra personalrelaterade tjänster (78)

Från och med statistikåret 2020 samlas uppgifter in på grund av nationella informationsbehov också gällande följande näringsgrenar:

Tjänster avseende vägtransport av gods och flyttjänster (494)
Sjötransport (50)
Lufttransport (51)
Tjänster avseende magasinering och stödtjänster till transport (52)
Postbefordran och kurirtjänster (53)
Tjänster avseende utgivning av böcker och tidskrifter och annan förlagsverksamhet (581)
Tjänster avseende film-, video- och tv-produktion, ljudinspelningar och fonogramutgivning (59)
Tjänster avseende planering och sändning av program (60)
Tjänster från annan verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (74)

Från och med statistikåret 2021 samlas uppgifter in om följande näringsgrenar:

Tjänster avseende uthyrning och leasing (77)
Resetjänster och relaterade tjänster (79)
Säkerhets- och bevakningstjänster (80)
Fastighetstjänster till byggnader samt skötsel och underhåll av grönytor (81)
Kontorstjänster och andra företagstjänster (82)
Tjänster avseende hälso- och sjukvård (86)
Tvätteriverksamhet (9601)

Beroende på näringsgren frågas uppgifterna antingen årligen eller vartannat år.

Tidstäckning

Årsuppgifter i servicebranschens varustatistik finns tillgängliga på statistikens ingångssida och i Statistikcentralens databas StatFin fr.o.m. år 2008. I samband med statistikåret 2020 ändrades statistikens population till att omfatta alla företag och populationen avgränsas inte längre till företag med 5 eller 20 anställda beroende på näringsgren.

Uppgifterna revideras inte.

Distributionsfrekvens

Uppgifter om servicebranschens varustatistik publiceras en gång om året på Statistikcentralens webbplats. De insamlade uppgifterna gäller den räkenskapsperiod som gått ut under statistikåret. Uppgifterna som publiceras är slutliga årsuppgifter och inga preliminära uppgifter publiceras. Vid regelbunden produktion infaller datainsamlingen under hösten året efter statistikåret och publiceringstidpunkten i december.

Begrepp

Nyttighet

Med nyttighet avses ett materiellt eller immateriellt redskap som direkt (konsumtionsvara) eller indirekt (produktionsvara) tillgodoser människans behov.

Till materiella tillgångar räknas både produkter samt material och förnödenheter. Tjänster är immateriella tillgångar. (Andra immateriella tillgångar kan vara t.ex. information i digital form eller produktionsrätten för någon materiell tillgång.)

Produktionen av nyttigheter (industriproduktion) omfattar också s.k. industriella tjänster. Industriella tjänster omfattar bearbetning, behandling, o.d. slutbehandling, underhåll och reparationer samt montering och installation. De industriella tjänsterna har sina egna PRODCOM-tjänstebenämningar i varustatistikens PRODCOM-klassificering.

En del industriella tjänster klassificeras emellertid i näringsgrensindelningen (TOL) som icke-industriella tjänster, t.ex. service och reparation av motorfordon samt service och reparation av kontorsapparater och datorer. Dessa omfattas alltså inte av enkäten för industrins varustatistik. Detsamma gäller också dataprogrammering samt konsultering o.d. databehandlingstjänster.

Omsättning

Omsättningen som statistikförs av företagsregistret följer resultaträkningen, med undantag för yrkesutövare. När det gäller yrkesutövare bildas den utgående från intäkterna från yrket. För företag inom vissa näringsgrenar statistikförs ingen omsättning. Viktigast av dem är finansierings- och försäkringsverksamhet.

Till omsättningen räknas den bokföringsskyldigas försäljningsintäkter från den huvudsakliga verksamheten där man har dragit bort beviljade rabatter samt moms och andra skatter som direkt baserar sig på försäljningsvolymen. Förutom rättelseposterna inom försäljningen dras inkomstöverföringsposter och genomgångsposter av från försäljningen. De här posterna hör till en annan bokföringsskyldig och går bara tekniskt via den bokföringsskyldiges bokföring. Från omsättningen avdras inte betalda försäljningsfrakter, provisioner eller kreditförluster.

Om räkenskapsperiodens längd inte är 12 månader, omvandlas omsättningen till att motsvara 12 månader i företagsregistrets statistik. Från och med statistikåret 2001 är omsättningen för statistikåret i företags- och arbetsställeregistret för den räkenskapsperiod som tar slut under ifrågavarande statistikår. Tidigare var omsättningen för statistikåret från den räkenskapsperiod som tog slut mellan statistikåret 1.4 statistikår - 31.3 statistikår +1.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Den viktigaste felkällan är svarsbortfall.

På grund av ovan angivna begränsningar i antalet anställda i uppgiftslämnargruppen beskriver inte servicebranschens varustatistik produktionen av tjänster på ett helt täckande sätt. När det gäller stratumet för de företag som har det minsta antalet anställda, men som har färre än 5 anställda och inte hör till enkätpopulationen, kan produktfördelningarna avvika från produktfördelningarna för de företag som hör till uppgiftslämnargruppen i stratumet. Detta kan leda till inexakthet i den estimerade produktfördelningen för näringsgrenen, om dessa företags omsättning utgör en stor andel av näringsgrenens omsättning.


En viktig faktor som inverkar på statistikens tillförlitlighet är uppgiftslämnarnas förmåga att fördela omsättningen enligt CPA-klassificeringen. Man har försökt hantera denna risk genom att precisera klassificeringen och beskrivningarna av klasser.

Aktualitet

Statistiken offentliggörs en gång om året. De insamlade uppgifterna är uppgifter för den räkenskapsperiod som gått ut under statistikåret. Uppgifterna som publiceras är slutliga årsuppgifter och inga preliminära uppgifter publiceras. När det gäller regelbunden produktion infaller datainsamlingen på hösten efter statistikåret och publiceringstidpunkten i december.

Aktualitet (producenten) / TP2

De slutliga uppgifterna i servicebranschens varustatistik publiceras årligen inom 12 månader efter utgången av statistikåret. Publiceringstidpunkten infaller i december.


 

Punktlighet

Det finns ingen eftersläpning när det gäller publiceringen av uppgifterna i statistiken över företagstjänster. Uppgifterna har publicerats enligt datumen i publiceringskalendern.

Fullständighet

Uppgifter i servicebranschens varustatistik finns tillgängliga om följande näringsgrenar:

IT-tjänster (582, 62, 631), Juridisk verksamhet (691), Redovisning och bokföring, revision, skatterådgivning (692), Konsulttjänster till företag (702), Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet o.d. (711), Teknisk provning och analys (712), Reklamverksamhet (731), Marknads- och opinionsundersökning (732), Arbetsförmedling, bemanning och andra personalrelaterade tjänster (78).

Fr.o.m. statistikåret 2020 finns uppgifter också om näringsgrenarna:
Tjänster avseende vägtransport av gods och flyttjänster (494), Sjötransport (50), Lufttransport (51), Tjänster avseende magasinering och stödtjänster till transport (52), Tjänster avseende utgivning av böcker och tidskrifter och annan förlagsverksamhet (581), Tjänster avseende film-, video- och tv-produktion, ljudinspelningar och fonogramutgivning (59), Tjänster avseende planering och sändning av program (60), Tjänster från annan verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (74).

Fr.o.m. statistikåret 2021 finns uppgifter dessutom om näringsgrenarna:
Tjänster avseende uthyrning och leasing (77), Resetjänster och relaterade tjänster (79), Säkerhets- och bevakningstjänster (80), Fastighetstjänster till byggnader samt skötsel och underhåll av grönytor (81), Kontorstjänster och andra företagstjänster (82) och Tjänster avseende hälso- och sjukvård (86).

Beroende på näringsgren är uppgifterna tillgängliga antingen årligen eller vartannat år.

Urvalsfel

Utöver stratifieringen efter näringsgren har ramen indelats efter antalet anställda i fyra storleksklasser: 5–19, 20–49, 50–99 och minst 100 personer. Alla stratum som baserar sig på näringsgren är indelade i dessa storleksklasser. På antalet strata inverkar det faktum att alla storleksklasser inte var representerade i alla strata efter näringsgren.

Företag som sysselsätter minst 100 personer och vars omsättning är över fem miljoner euro har tagits ut som säkra i enkätpopulationen. På grund av att populationen är liten tas alla enheter ut ur flera näringsgrensstratum till enkätpopulationen. Det slumpmässiga urvalet utnyttjas i de strata för vilka det inte är motiverat att ta ut alla företag i enkätpopulationen.

Företagen tas ut genom ett slumpmässigt urval på så sätt att antalet företag som tas ut ur stratumet definieras i urvalsplanen. Vid urvalet utnyttjas PPS-metoden (Probability proportional to Size). Med denna metod ökar sannolikheten för att enheten tas ut i takt med att enhetens omsättning ökar. Syftet är att få med de företag som täcker en så stor del av näringsgrenens omsättning som möjligt i urvalet.

Täckningsfel

Uppgifterna om de företag som besvarat enkäten höjs stratumvis och näringsgrensvis för att motsvara uppgifterna i populationen, dvs. årsuppgifterna i Statistikcentralens struktur- och bokslutsstatistik. När man bildar estimat beaktas svarsbortfall samt över- och undertäckning. Övertäckningen omfattar de företag som i företagsregistret förts till fel näringsgren samt de företag vars verksamhetsupphörande inte har uppdaterats i företagsregistret före urvalstidpunkten. I vissa enskilda fall kan uppgifterna om ett företag som inte svarat också imputeras.

Om det upptäcks fel i statistiken korrigeras uppgifterna och ett meddelande om felen publiceras på statistikens webbplats.

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

Uppgifterna täcker hela Finland.

Uppgifterna i Servicebranschens varustatistik baserar sig på den internationella näringsgrensindelningen samt på produktindelningen CPA2015.

Uppgifterna som skickas till Eurostat är internationellt jämförbara.

 

Jämförbarhet över tid

En jämförbar tidsserie över servicebranschens varustatistik finns för perioden 2008–2019. I samband med statistikåret 2020 ändrades statistikens population till att omfatta alla företag och populationen avgränsas inte längre till företag med 5 eller 20 anställda beroende på näringsgren. Med hjälp av CPA-klassificeringen insamlas inte omsättningsuppgifter från andra källor.

Enhetlighet över statistikområdena

Med hjälp av CPA-klassificeringen insamlas inte omsättningsuppgifter från andra källor. Datainsamlingsramen har tagits ur Statistikcentralens Företags- och arbetsställeregister.

Enhetlighet över delårs- och årsstatistiken

Servicebranschens varustatistik offentliggörs en gång om året. Uppgifterna som publiceras är slutliga årsuppgifter och inga preliminära uppgifter publiceras.

Enhetlighet med nationalräkenskaperna


Uppgifterna i servicebranschens varustatistik används som källmaterial för nationalräkenskaperna och producentprisindexet för tjänster.

 

Intern enhetlighet

Uppgifterna i servicebranschens varustatistik är inbördes enhetliga.

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Detaljerad information om tjänster inom servicenäringarna fås inte från andra källor. Därför måste uppgifterna frågas direkt av företagen. Datainsamlingsramen har tagits ur Statistikcentralens Företags- och arbetsställeregister. Uppgifterna baserar sig på uppgifter om juridiska enheter.

I enkäten om företagstjänster insamlas uppgifter om produktionen av tjänster. Följande uppgifter frågas av företagen: företagets omsättning efter serviceprodukt enligt CPA-produktklassificeringen. Dessutom ber vi om en specificering av eventuell försäljning till hushåll (privatkunder) efter produktgrupp.

Datainsamlingen omfattar årligen omkring 1 900 företag.

Datainsamlingsmetod

Uppgifterna för statistikcentralens egna datainsamlingar samlas in med en webblankett. Dessutom har Statistikcentralen ett avtal om att skatteförvaltningen levererar uppgifterna i företagsskattematerialet till Statistikcentralen under överenskomna dagar.

Webblanketten för enkäten för servicebranschens varustatistik har testats i samband med ibruktagandet och när ändringar har gjorts i den. På basis av kundernas respons har blankettanvisningarna preciserats.
Enkätens svarsbortfall uppföljs årligen.

 

Frekvens för datainsamling

Den egna datainsamlingen för servicebranschens varustatistik genomförs en gång om året.

Kostnader och svarsbörda

Uppgiftslämnarbördan har mätts med en enkät år 2021. Man har strävat efter att minimera uppgiftslämnarbördan.

Metoder

Databehandling

Det görs en innehållsmässig kvalitetssäkring av materialet.

Med hjälp av innehållsmässiga kontroller går man igenom eventuella svarsfel som man inte kan upptäcka med hjälp av datainsamlingsprogrammets kontroller. Materialet upphöjs att motsvara populationen.

 

Datavalidering


Innehållsliga kontroller av materialet:

Företagets rätta näringsgren kontrolleras genom att jämföra den största CPA-gruppen sett till omsättningsandel med uppgiften om företagets näringsgren på TOL- och CPA-3- och 4-siffernivåerna. Om den största CPA-gruppen som företaget angett inte motsvarar näringsgrenen, kontrolleras dessa företag i samarbete med Företags- och arbetsställeregistret.

Granskningen gäller stora företag, vars omsättning i sin helhet har antecknats i en CPA-grupp. När det gäller dessa företag är det skäl att med hjälp av företagets webbsidor och direktkontakt utreda om företaget verkligen koncentrerar sig på att producera bara en typ av tjänst eller om omsättningen kan specificeras noggrannare. Under de senaste åren har man koncentrerat sig på företag med en omsättning på mer än 10 miljoner euro.

En jämförelse görs mellan CPA-gruppernas relativa fördelning efter näringsgren och fördelningarna för tidigare år. Eventuella betydande avvikelser i de relativa andelarna utreds närmare.

 

Imputeringsgrad / A7

Beräkningsmetod

Svarsbortfallets inverkan korrigeras genom att i varje strata beräkna bortfallskorrigeringskoefficienten på basis av antalet företag som svarat.
Då uppgifterna upphöjs till populationen tas företagens omsättningsuppgifter på nytt ut ur samma databas vid Statistikcentralen som används vid framställningen av annan företagsstatistik. Den företagsspecifika urvalsvikten multipliceras med den strataspecifika korrigeringsvikten för bortfall som räknats ut i det första skedet, varvid man får en preliminär viktkoefficient för företaget. Omsättningsuppgifterna som höjts med denna viktkoefficient summeras efter stratum och summorna jämförs med de summor som tagits ur databasen. På basis av dessa skillnader korrigeras viktkoefficienterna ännu så att summorna stämmer överens med och motsvarar uppgifterna i populationen, dvs. årsuppgifterna i Statistikcentralens struktur- och bokslutsstatistik. Efter det fördelas företagens omsättningsuppgifter på de CPA-produktgrupper som de uppgett och summeras efter näringsgren, varvid näringsgrenens produktfördelning bildas.

Dokumentering av metoder

Metodbeskrivningen (arkiverad, på finska) för servicebranschens varustatistik finns på statistikens ingångssida.
 

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen

Organisationsenhet

Ekonomisk Statistik

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.  

Ytterligare information: Statistiklagstiftning

Statistikföringen av servicebranschens varustatistik styrs av Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk företagsstatistik (EU) 2019/2125 och Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1197.

Förordningen om statistiska enheter, förordningen om statistiska enheter som tillämpas vid statistikföring av företagsverksamhet, Europarådets förordning nr 696/93.

Förordningen om näringsgrensindelningen, Näringsgrensindelningen 2008 bygger på Europeiska unionens gemensamma näringsgrensindelning NACE Rev. 2, som har kompletterats för nationella behov med en femte nivå.

Förordningen om företagsregister 177/2008.

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas.

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)

Sekretess – behandling av uppgifter

Uppgifterna i servicebranschens varustatistik publiceras på aggregatnivåer. Statistikuppgifterna publiceras på Statistikcentralens webbplats på ett sådant sätt att uppgifter om enskilda företag inte kan urskiljas. I statistiken används tröskelvärdesregeln för bedömning av röjanderisken för alla näringsgrenars/CPA-gruppers del. De uppgifter som ska hemlighållas är övertäckta. När det gäller primär täckning hemlighålls uppgifterna om en enskild näringsgrensgrupp genom att täcka över uppgifterna, om gruppen innehåller uppgifter om ett eller två företag. I den sekundära krypteringen döljs uppgifterna över på ett sådant sätt att uppgifter som i första hand är sekretessbelagda inte kan härledas.

Materialet på företagsnivå kan lämnas ut krypterat till forskare inom Statistikcentralens forskartjänster. Forskartjänsternas kontaktinformation: http://www.stat.fi/tup/mikroaineistot/index.html Inom informationstjänsten tillämpas samma sekretessregler.

Uppgifter som sänds till Eurostat och som är sekretessbelagda både i första och i andra hand anges med koder.

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten.

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik
 

Datautbyte

Uppgifterna i servicebranschens varustatistik publiceras årligen på statistikens ingångssida och i databasen StatFin.
Uppgifterna levereras också för användning inom nationalräkenskaperna, producentprisindexet för tjänster, den avgiftsbelagda informationstjänsten samt forskartjänsten.

Dessutom levereras uppgifter om tjänsteposter efter näringsgren till Eurostat, som publicerar uppgifterna på sina webbsidor.

Annan datadistribution

Statistikuppgifter efter näringsgren levereras till Eurostat, som publicerar uppgifter efter näringsgren på sina sidor.

Uppgifter efter näringsgren fås också som avgiftsfri eller avgiftsbelagd informationstjänst med beaktande av sekretessbestämmelserna.

Mera information om tjänsten finns på: https://www.stat.fi/tup/yritysrekisteri/index_sv.html

 

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.   

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.   

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.

Tillgänglighet av mikrodata

Materialet på enhetsnivå i servicebranschens varustatistik används för framställning av statistik samt för kalkyler inom nationalräkenskaperna och för den avgiftsbelagda informationstjänsten.

Det är också möjligt att få tillgång till materialet för forskningsändamål i skyddad form i Statistikcentralens surveylaboratorium.

Mera information:
https://www.stat.fi/tup/mikroaineistot/index_sv.html





 

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.

Servicebranschens varustatistik är inte en statistikgren som revideras.

Användarnas behov

Informationsanvändare utanför Statistikcentralen är t.ex. branschorganisationer. Dessutom används uppgifterna vid sammanställandet av nationalräkenskaperna och producentprisindexet för tjänster. Uppgifterna i statistiken används också vid Eurostat.

 

Användarnas nöjdhet

Eurostat utvärderar uppgifterna i statistiken årligen. Det senaste vitsordet som Finland fick var very good.
 

Kvalitetsdokumentering

En kvalitetsrapport ska levereras till Eurostat inom 27 månader efter utgången av statistikåret. Eurostat skickar en förifylld kvalitetsrapport vanligen i början av året.

Kvalitetsbedömning

Kvaliteten på servicebranschens varustatistik granskas i takt med att materialet samlas in. Materialets riktighet granskas på datainsamlingsenhetens nivå. De enheter som ska granskas väljs med ett program bland alla datainsamlingsenheter. Uppgifterna granskas också genom att jämföra dem med övriga relevanta informationskällor.

På aggregatnivå jämförs uppgifterna med året innan och de största förändringarna utreds.
Dessutom görs koherensgranskningar mot struktur- och bokslutsstatistiken över företag samt mot konjunkturstatistiken.

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik.

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.

Uppgifterna levereras till Eurostat inom 18 månader efter utgången av statistikåret.
 

Statistikexperter

Riitta Savolainen
överaktuarie
029 551 3259

Dokumentation som publicerats före 5.4.2022 finns på statistikens arkivsidor.

Gå till arkivsidorna