Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 8.3.2017

Tuontipolttoaineiden hinnat nousivat viimeisellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tuontipolttoaineiden hinnat kääntyivät selvään nousuun vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Tämä vaikutti myös polttonesteiden sekä sähkön hintojen nousuun. Vuoden 2017 alussa energiaveroja nostettiin usean tuotteen osalta.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Öljyntuottajamaiden sopimukset öljyntuotannon rajoittamisesta vuoden viimeisellä neljänneksellä nostivat Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoja. Tämä heijastui myös polttonesteiden kuluttajahintoihin, jotka kääntyivät joulukuussa selvään nousuun. Moottoribensiinin hinta oli joulukuussa 4 prosenttia ja dieselöljyn 10 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aikaisemmin. Kevyen polttoöljyn kohdalla joulukuun hinta nousi peräti 33 prosenttia vuoden takaisesta, mutta siihen vaikutti myös veronkorotus viime vuoden alussa.

Kivihiilen maailmanmarkkinahinnan nousu vaikutti selvästi sähköntuotannossa käytetyn kivihiilen verottomaan hintaan. Joulukuussa nousua oli peräti 50 prosenttia vuoden takaisesta. Maakaasunkin veroton hinta lähti nousuun vuoden lopussa ja se oli joulukuussa 11 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Suomessa sähköntuotannon polttoaineet ovat verottomia, kun taas lämmöntuotannossa käytetyistä polttoaineista maksetaan valmisteveroa.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun hinnat nousivat vuoden 2016 alun valmisteveron nousun sekä verottomien hintojen nousun myötä viimeisellä neljänneksellä. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kivihiilen hinta oli joulukuussa 25 prosenttia ja maakaasun 12 prosenttia korkeampi. Valmisteveroa puolestaan laskettiin lämmöntuotannossa käytetyn jyrsinturpeen kohdalla viime maaliskuussa, mistä johtuen sen hinta laski neljännellä neljänneksellä 10 prosenttia vuoden takaisesta. Metsähakkeen kohdalla viimeisen neljänneksen hinta laski prosentin. Kuluttajien käyttämän puupelletin hinta oli marraskuussa prosentin matalampi kuin vuotta aiemmin.

Pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdettu systeemihinta nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä, johon vaikutti Pohjoismaiden erityisen huono vesitilanne. Joulukuussa systeemihinnan keskiarvo oli 31,79 euroa megawattitunnilta, mikä oli 67 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sähkön siirtorajoituksista johtuen Suomen aluehinta oli syyskuussa keskimäärin 7 prosenttia systeemihintaa korkeampi, eli 34,00 euroa megawattitunnilta, nousten 28 prosenttia vuoden takaisesta.

Loppukäyttäjien sähkön hinnat kallistuivat pörssihintaa maltillisemmin. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat olivat joulukuussa keskimäärin 3 prosenttia korkeammat kuin vuottaa aiemmin. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden hinnat nousivat pienimmillä käyttäjillä 2 prosenttia ja suurimmilla käyttäjillä 10 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (332,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 8.3.2017

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 4. vuosineljännes 2016. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.5.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2016/04/ehi_2016_04_2017-03-08_tie_001_fi.html