Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Uudisrakentaminen jatkui vilkkaana toisella neljänneksellä

Luvanvaraisia rakennushankkeita käynnistettiin kuutioilla mitattuna huhti-kesäkuussa lähes saman verran kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennusten kuutiomäärä kasvoi 6 prosenttia ja myönnettyjen rakennuslupienkin mukainen kuutiomäärä yli kolmanneksen edellisvuodesta. Asuinrakentaminen on hiipumassa, mutta uudisrakentamisen kasvua ylläpitää muun talonrakentamisen vilkastuminen. Erityisesti liike- ja toimistorakentaminen sekä teollisuus- ja varastorakentaminen ovat reilussa kasvussa. Lupamäärän voimakas kasvu ennakoi uudisrakentamisen säilyvän vilkkaana myös loppuvuonna.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuinrakentaminen kääntynyt laskuun

Asuinrakentamisen vuosia jatkunut kasvu tasaantui vuonna 2006 ja on kääntynyt laskuksi alkuvuonna 2007. Tammi-kesäkuussa aloitettiin noin 16 000 uuden asunnon rakennustyöt, mikä on 2 200 asuntoa vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Omakotitaloasuntoja aloitettiin rakentamaan lähes saman verran kuin edellisvuonna, mutta rivitalo- ja kerrostaloasuntojen aloitukset vähenivät selvästi (rivitaloasunnot: -800 kpl, kerrostaloasunnot -1 400 kpl).

Vuoden alkupuoliskolla myönnettiin rakennusluvat noin 18 000 uudelle asunnolle, mikä on yhtä paljon kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

Muu talonrakentaminen vilkastuu

Muu kuin asuinrakentaminen on vilkastunut selvästi viime vuoden syksystä alkaen. Huhti-kesäkuussa muiden kuin asuinrakennuslupien mukainen kuutiomäärä kasvoi 53 prosenttia ja aloitettujen 6 prosenttia vuodentakaisesta. Muita kuin asuinrakennuksia myös valmistui 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suuret kasvuprosentit selittyvät vilkastuneella liike- ja toimistorakentamisella sekä teollisuus- ja varastorakentamisella.

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (3/2007) ilmestyy 30.11.2007


Päivitetty 31.8.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. helmikuu 2007, Uudisrakentaminen jatkui vilkkaana toisella neljänneksellä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 31.5.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ras/2007/02/ras_2007_02_2007-08-31_kat_001.html