Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia touko-heinäkuussa.

Rakennusyritysten liikevaihto oli touko-heinäkuussa 7,7 prosenttia edellisvuotista suurempi. Heinäkuun 2005 liikevaihto oli 2,9 prosenttia suurempi kuin heinäkuussa 2004.

Tammi-heinäkuussa 2005 rakennusyritysten liikevaihto oli 6,5 prosenttia vuoden 2004 vastaavan ajan liikevaihtoa suurempi. Rakennusyritysten liikevaihto lisääntyi vuoden 2003 kesästä alkaen kasvavalla vauhdilla vähennyttyään sitä ennen koko vuoden 2002. Kesän 2004 jälkeen liikevaihdon kasvuvauhti kuitenkin puolittui, maaliskuussa jopa lievästi supistui. Huhti-kesäkuussa kasvuvauhti nopeutui, mutta heinäkuun kasvu jäi vajaaseen 3 prosenttiin.

Liikevaihdon kuukausittaisissa määrissä on rakennusalalla isojakin vaihteluita. Ne johtuvat osaltaan laskutuskäytännöistä sekä jonkin verran aineiston kertymisestä.

Rakennusyritysten liikevaihdon muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva

Kolmen kuukauden jaksoja on verrattu edellisen vuoden vastaaviin jaksoihin.

Rakennusyritysten liikevaihto, trendit

kuva

Rakennusyritysten maksama palkkasumma kasvaa tasaisesti

Rakennusyritysten maksaman palkkasumman kasvu on noudattanut pääosin samoja suuntaviivoja kuin liikevaihdon kehitys. Vuonna 2004 palkkasumma kasvoi jonkin verran liikevaihtoa vähemmän. Sama kehitys on jatkunut tämän vuoden alkupuoliskolla, mutta nyt koko rakentamisen palkkasumman kasvu on saavuttamassa liikevaihdon kasvunopeuden. Kesä-elokuussa 2005 palkkasumman kasvu oli 6,8 prosenttia. Elokuun palkkasumma oli 8,5 prosenttia vuoden 2004 elokuuta suurempi. Kesäkauden palkkasummassa näkyy myös lomarahojen maksaminen.

Tammi-elokuun palkkasumma oli 6,0 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Rakennusyritysten maksaman palkkasumman muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva

Rakennusyritysten liikevaihdon ja palkkasumman muutokset, %

kuva

Talonrakentaminen

Talonrakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia touko-heinäkuussa.

Talonrakennusyritysten liikevaihto oli touko-heinäkuussa 7,7 prosenttia korkeampi kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Edellisvuonna saman ajanjakson liikevaihto kasvoi 8,9 prosenttia. Heinäkuun liikevaihto oli 1,9 prosenttia edellisvuotista suurempi. Monissa talonrakennusalan yrityksissä heinäkuu on perinteisesti lomakuukausi.

Tammi-heinäkuussa liikevaihto kasvoi vajaat 7 prosenttia vuoden 2004 tammi-heinäkuun liikevaihtoon verraten. Kasvun kehitys on ollut 2004 kesän jälkeen vaihtelevaa. Loppuvuodesta 2004 kasvu hidastui puoleen alkuvuoden kasvusta, mutta vuoden vaihteessa kasvu kiihtyi laantuakseen taas keväällä jonkin verran. Touko-heinäkuussa kasvu kiihtyi jälleen.

Talonrakennusyritysten liikevaihdon muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva

Talonrakennusyritysten maksama palkkasumma kasvoi 6,2 prosenttia
kesä-elokuussa

Talonrakennusyritysten kesä-elokuussa maksama palkkasumma oli 6,2 prosenttia edellisvuotista suurempi. Talonrakentamisen palkkasumman kasvu lähes pysähtyi vuoden 2002 aikana oltuaan vuosina 2000 ja 2001 yli 10 prosenttia. Vuonna 2003 tapahtui käänne kasvuun ja kasvu on jatkunut siitä lähtien, nyt tosin hieman hidastuen. Elokuun palkkasumma oli 7,1 prosenttia suurempi kuin elokuussa 2004. Talonrakennusalalle ei tänä vuonna muodostunut havaittavaa lomarahapiikkiä.

Tammi-elokuun palkkasumma oli 5,5 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Talonrakennusyritysten maksaman palkkasumman muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva

Talonrakennusyritysten liikevaihdon ja palkkasumman vuosimuutos, %

kuva

Maa- ja vesirakentaminen

Maa- ja vesirakennusyritysten liikevaihdon kasvu piristynyt

Maa- ja vesirakennusalan yritysten liikevaihto kasvoi touko-heinäkuussa 7,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kasvu on selvästi hidastunut vuoden 2004 luvuista, jotka parhaimmillaan osoittivat 15 prosentin kasvuja. Samoin kuin talonrakennusalalla liikevaihdon kasvu nopeutui vuoden vaihteessa, mutta hidastui keväällä ja nyt kiihtyy jälleen. Heinäkuun liikevaihto oli 5,1 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Tammi-heinäkuun liikevaihto kasvoi 6,0 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Maa- ja vesirakennusyritysten liikevaihdon muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva

Maa- ja vesirakennusyritysten liikevaihdon ja palkkasumman vuosimuutos %

kuva

Maa- ja vesirakennusyritysten maksama palkkasumma edelleen kasvussa

Maa- ja vesirakennusalan yritysten maksama palkkasumma kasvoi kesä-elokuussa 8,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Elokuun 2005 palkkasumma oli 12,1 prosenttia edellisvuoden elokuuta suurempi. Maa- ja vesirakennusalan kesälomarahat näyttää maksetun vasta elokuussa.

Palkkasumman kasvu on nopeutunut syyskuusta 2004 lähtien ja on nyt nopeampaa kuin liikevaihdon kasvu. Tammi-elokuun palkkasumma oli 8,0 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Maa- ja vesirakennusyritysten maksaman palkkasumman muutokset, %, 4 peräkkäistä 3 kk:n jaksoa

kuva


Päivitetty 14.10.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakentamisen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5919. heinäkuu 2005, Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia touko-heinäkuussa. . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.5.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/rlv/2005/07/rlv_2005_07_2005-10-14_kat_001.html