Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 12.2.2021

Rakennusyritysten liikevaihdon lasku jatkui joulukuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän lasku jatkui joulukuussa. Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 3,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski 3,3 prosenttia. Rakentamisen toimialoista liikevaihto ja myynnin määrä laskivat talonrakentamisessa ja erikoistuneessa rakennustoiminnassa. Maa- ja vesirakentamisessa liikevaihto ja myynnin määrä jatkoivat vahvaa kasvuaan.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski joulukuussa 9,8 prosenttia ja myynnin määrä 10,1 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 15,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja myynnin määrä 13,9 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 2,6 prosenttia ja myynnin määrä 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, joulukuu 2020, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, joulukuu 2020, %

Liikevaihto sekä myynnin määrä laskivat marraskuuhun verrattuna

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski joulukuussa 0,7 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä laski 0,8 prosenttia kuukauden takaisesta.

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Yritysten toimialoja tarkastettu helmikuussa julkaistuissa tiedoissa

Liikevaihto- ja palkkasummakuvaajissa on otettu helmikuussa 2021 tehdyn tilastojulkaisun yhteydessä käyttöön uusimmat yritysrekisterin määrittämät toimialat. Toimialakorjaukset näkyvät tietojen tarkentumisena osalla julkaistavista toimialoista vuosien 2019-2020 osalta. Muutosten vaikutukset on huomioitu tilaston tuotannossa siten, ettei julkaistuihin indeksisarjoihin muodostu aikasarjakatkoksia. Tilaston tulkinta säilyy muutoksen myötä niin ikään ennallaan. Toimialojen vuosimuutosten tarkentuminen on esitetty kohdassa Tietojen tarkentuminen.


Lähde: Rakentamisen liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Lauri Pullinen 029 551 3043, rakennus.suhdanne@stat.fi

Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja

Julkaisu pdf-muodossa (308,0 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 12.02.2021

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakentamisen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5919. joulukuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 12.6.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/rlv/2020/12/rlv_2020_12_2021-02-12_tie_001_fi.html