Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Suomen virallinen tilasto

Verot ja veronluonteiset maksut

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Verokertymä kasvoi 8,7 prosenttia vuonna 2021
15.3.2022
Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 8,7 prosenttia vuonna 2021. Osa kasvusta johtuu koronapandemian vuoksi tavanomaista pienemmiksi jääneistä vertailuvuoden 2020 luvuista. Kertymä oli yhteensä 108,3 miljardia euroa. Veroaste kasvoi edellisvuodesta 0,9 prosenttiyksikköä 42,8 prosenttiin. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Tiedot käyvät ilmi kansantalouden tilinpidon vuotta 2021 koskevista ennakkotiedoista.

Kuvaus: Tilasto "Verot ja veronluonteiset maksut" sisältää tietoa valtion, kuntien ja sosiaaliturvarahastojen vuosittain keräämistä veroista ja pakollisista sosiaaliturvamaksuista. Lisäksi tilastossa on mukana Suomessa kerätyt veroluonteiset maksut Euroopan Unionille. Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston käytetyin tunnusluku on veroaste, jossa kaikkien pakollisten veroluonteisten maksujen vuosikertymä suhteutetaan saman ajanjakson bruttokansantuotteeseen. Veroaste on yksi yleisimpiä julkisen sektorin koon mittareita kansainvälisessä vertailussa.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: energiavero, julkinen talous, sosiaaliturvamaksut, valtion tulot, valtiontalous, veroaste, verotulot, verotus, ympäristöverotus.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston luokitus uudistuu
15.3.2019
Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston luokitus uudistuu seuraavan julkaisun myötä (20.9.2019).

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Verot ja veronluonteiset maksut [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-1131. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 21.7.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/vermak/index.html