Aiheet
Hinnat ja kulutusTyö, palkat ja toimeentuloVäestö ja yhteiskunta

Maalämpö yleistynyt pääasiallisena lämmitystapana

tiedote | Kotitalouksien kulutus 30.6.2022

Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon ennakkotietojen mukaan maalämpö ja ilmalämpöpumppu ovat yleistyneet pääasiallisina lämmitystapoina etenkin omakotitaloissa vuosiin 2012 ja 2016 verrattuna. Sähkö- ja öljylämmityksen osuudet ovat vastaavasti laskeneet. Tiedot ovat kotitalouksien ilmoittamia. Kulutustutkimus jatkuu vuoden 2023 alkuun asti.

Keskeisiä poimintoja

  • Maalämpö ja ilmalämpöpumppu ovat yleistyneet pääasiallisina lämmitystapoina kaikissa talotyypeissä, etenkin omakotitaloissa sekä muissa pientaloissa.
  • Suoran sähkölämmityksen sekä öljylämmityksen osuudet ovat pienentyneet.
  • Kotitalouksista 8 %:lla on sähkö- tai hybridiauto.
  • Kulutustutkimuksen tiedot perustuvat kotitalouksien antamiin vastauksiin.

Omakotitaloissa luovutaan sähkö- ja öljylämmityksestä

Maalämpö yleistyi pääasiallisena lämmitystapana jokaisessa talotyypissä. Kaikista taloista 9 % lämmitetään maalämmöllä. Suurinta kasvu on ollut omakotitaloissa, joissa maalämpöä hyödyntää 15 %, sekä muissa pientaloissa, kuten rivitaloissa sekä paritaloissa, joissa maalämpöä hyödyntää 11 %.

Myös ilmalämpöpumppu on yleistynyt kotitalouksien omien vastausten perusteella huomattavasti, etenkin omakotitalojen pääasiallisena lämmitystapana. Omakotitaloista 12 % lämmitetään ensisijaisesti ilmalämpöpumpulla, kun taas muissa pientaloissa sen osuus on 5 %. Kerrostaloista 89 % puolestaan lämmitetään kaukolämmöllä.

Samanaikaisesti etenkin omakotitaloissa ja muissa pientaloissa on luovuttu sähkö- ja öljylämmityksestä. Suoran sähkölämmityksen osuus on pienentynyt kaikissa muissa talotyypeissä kuin kerrostaloissa. Kaikkien talotyyppien tasolla suoran sähkölämmityksen osuus on 21 %. Omakotitaloista 36 % lämmitetään sähköllä ja muissa pientaloissa sähkölämmityksen osuus on 28 %. Myös öljylämmityksen osuus on pienentynyt. Kaikista asunnoista 5 % lämmitetään öljyllä.

Viidenneksellä kotitalouksista on kaksi autoa

Kotitalouksista 8 %:lla on sähkö- tai hybridiauto, kun taas polttomoottoriauto on 72 %:lla kotitalouksista. Kaikkien autotyyppien tasolla kotitalouksista 53 % omistaa yhden auton, 20 % kaksi autoa ja 4 % yli kaksi autoa. Autotyyppikohtaiset tiedot puuttuvat vuosilta 2012 ja 2016, sillä autotyyppejä alettiin jaotella vasta vuoden 2022 kulutustutkimuksessa.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Talotyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Autotyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Tuomas Parikka
yliaktuaari
029 551 3276
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.