Yliaktuaarit
Oletko koskaan ihmetellyt, mikä on yliaktuaari? Meillä on töissä yli 300 yliaktuaaria, kun työtekijöitä on kaikkiaan noin 750.
Yliaktuaari on Tilastokeskuksessa yleisin tehtävänimike. Yliaktuaarin voisi yksinkertaisesti määritellä tilastojen asiantuntijaksi. (Yli)aktuaari on myös yksi vanhimmista virkanimikkeistä ja tulee latinan sanasta actuarius, toimitsija, joka oli Rooman armeijassa palkoista vastaava virkamies.
Mitä yliaktuaari tekee?
Iso osa yliaktuaareistamme tekee tilastoja, usein osana isompaa tiimiä. Tilastokeskuksessa tehdään 150:tä erilaista tilastoa, joiden aiheet kattavat yhteiskunnan eri ilmiötä, kuten asuminen, energia, talous, työ, väestö ja ympäristö.
palvelujen tuottajahintaindeksi
Kansainvälisyys on osa tilastontekijän arkea. Tilastojen tekeminen perustuu yhteistyöhön erilaisten verkostojen kanssa, ja olemme osa YK:n ja EU:n tilastoyhteisöä.
Tilastoihin liittyvissä töissä yliaktuaari pääsee tekemään monipuolisesti eri tehtäviä. Niihin kuuluu aihealueeseen perehtymistä, tiedonhankintaan osallistumista ja hallinnointia, datan käsittelyä, raportointia ja viestintätyötä. Yliaktuaarina pääsee työskentelemään asiantuntijana monissa muissakin tehtävissä kuin tilastotuotantotiimissä. Tehtävän pääpaino voi liittyä vaikkapa aineiston hankintaan, kehittämistehtäviin ja projekteihin.
liikennetilastot
Tilastokeskuksella on Suomen suurimmat tietovarannot, ja meillä on ainutlaatuista tietotaitoa tiedon tuottamiseen, käsittelyyn ja jalostamiseen. Siksi meiltä tilataan paljon tietoon ja tilastoihin liittyviä erityisselvityksiä ja tutkimuksia. Näitäkin tekevät yliaktuaarit.
Kenestä voi tulla yliaktuaari?
Yliaktuaarit tulevat meille töihin monenlaisilla taustoilla. Usein esimerkiksi talousasioiden parissa työskentelevällä on pohjaa talous- tai kauppatieteissä ja väestö- ja yhteiskunta-asioiden parissa toimii muun muassa sosiologeja. Energia ja ympäristöasioita tilastoivat monesti alaa opiskelleet. Yliaktuaarien taustakoulutuksista löytyy myös humanisteja, luonnontieteilijöitä, kasvatustieteilijöitä, diplomi-insinöörejä ja tradenomeja. Kaikki yliaktuaarit eivät siis suinkaan ole tilastotieteilijöitä. Itseasiassa aika harva on.
väestötilastot
Yliaktuaari kehittyy perehtymisen, työssä oppimisen ja työyhteisön tuen avulla alansa asiatuntijaksi. Moni erilainen koulutus voi antaa esimerkiksi tutkimus- ja menetelmäopintojen myötä hyvät valmiudet tiedon analysointiin, käsittelyyn ja tuottamiseen. Uteliaisuus, halu ymmärtää ilmiöitä syvemmin ja kiinnostus numeroihin auttavat menestymään yliaktuaarin työssä.
Työn jälki näkyy
Yliaktuaarien tekemä työ näkyy yhteiskunnassa monella tavalla. Puolueetonta ja ajantasaista tietoa hyödyntävät niin päättäjät, tutkijat, elinkeinoelämä kuin kansalaisetkin. Tilastokeskuksen tuottamat tiedot ovat päivittäin esillä mediassa.
palvelujen tuottajahintaindeksi
Tilastoilla seurataan yhteiskunnan kehitystä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Talouden ja yhteiskunnan muutos kuten inflaation ja työllisyyden kehitys, vain muutama esimerkkinä tilastoista, kertovat meille joka päivä yhteiskuntamme tilanteesta. Laadukkaan tiedon merkitystä ei voi korostaa liikaa, ja epävakaina aikoina tilastot ovat entistäkin tarpeellisempia.