Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
I kvartalsenkäten om utrikeshandel med tjänster och utländska varuflöden frågas efter uppgifter om företagens utrikeshandel med tjänster samt utländska varuflöden enligt länder och poster. Datainsamlingen omfattar de 1 000 mest betydande företagen och offentliga
samfunden som bedriver utrikeshandel med tjänster.
Uppgifterna om utrikeshandel med tjänster används utöver för statistiken över utrikeshandel med varor och tjänster också för framställning av betalningsbalansen och nationalräkenskaperna.
Uppgifterna som insamlats via enkäten används vid utarbetande av statistik över betalningsbalansen, nationalräkenskaper samt utrikeshandel med varor och tjänster. Uppgifterna används också som stöd för beslutsfattande och samhällsdiskussion. Varje företags och sammanslutnings svar behövs för att säkerställa kvaliteten på statistiken.
Ditt företag har fått ett användar-id och lösenord för enkäten per brev. Ta fram koderna och klicka på knappen Besvara enkäten. Alternativt kan du identifiera dig med hjälp av tjänsten Suomi.fi. Mera information hittar du i avsnittet Identifiering.
Om ditt företag har fått e-post från oss kan du följa anvisningarna i e-postmeddelandet. Det är också möjligt att svara med mobiltelefon eller surfplatta.
Du kan bekanta dig med frågorna med hjälp av svarsanvisningarna i anvisningsfilerna. På
webblanketten finns närmare anvisningar om besvarandet.
Du kan senare komplettera och ändra de uppgifter som du angett på blanketten.
Logga in på blanketten via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som som Statistikcentralen skickat.
För att du ska kunna logga in på Suomi.fi som uppgiftslämnande organisation måste du via din organisation ha fått fullmakt att besvara enkäten. Fullmakten görs upp i tjänsten Suomi.fi. Här följer Statistikcentralens anvisningar ombefullmäktigande och autentisering.
Eftersom du svarar för organisationens räkning, behöver du en fullmakt av din organisation för Suomi.fi-autentisering. Namnet på den fullmakt som behövs är Delta i datainsamlingar från företag och samfund.
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Uppgifterna används vid utarbetande av statistik över betalningsbalansen, nationalräkenskaper samt utrikeshandel med tjänster och utländska varuflöden.
Material från datainsamlingen används i följande statistik:
Ur register kan man inte få tillförlitliga uppgifter om ett företag bedriver utrikeshandel eller inte. Därför är det ibland så att ett företag som valts med inte i verkligheten borde omfattas av enkäten. Om så har skett, vänligen kontakta oss (globalisaatio.tilastot@stat.fi) så kan vi behandla er situation.
Trots detta rekommenderar vi att ni bekantar er med övriga vanliga frågor samt anvisningarna för enkäten. Merparten av de företag som svarar i enkäten att företaget inte bedriver utrikeshandel med tjänster, har dock rapporterat i MinSkatt (periodskattematerial) att de bedriver handel med tjänster med ett utländskt företag. En dylik handel med tjänster hör i regel till enkäten.
Aktuell information får vi bara genom att fråga företagen själva. Om situationen fortfarande är oförändrad svarar ni genom att meddela oss att företaget inte bedrivit utrikeshandel med tjänster eller haft utländska varuflöden under den aktuella perioden.
Enkäten är lagstadgad (Statistiklagen 280/2004). Om statistikproduktionen stadgas i Europaparlamentets och rådets förordning (184/2005), ändrad i kommissionens förordning (555/2012). ). I allmänhet besvaras enkäten flitigt och vi har inte behövt införa sanktioner. Utöver exakta siffror godkänner vi goda uppskattningar. Ni kan kontakta oss om det visar sig vara svårt att besvara enkäten.
Statistik är till nytta också för företagen. Med hjälp av statistik kan företagen följa t.ex. löneutvecklingen eller utvecklingen inom handeln i Finland. Ju mer täckande uppgifter vi får om företagen, desto bättre beskriver vår statistik företagens verksamhet. Företagen får i sin tur bättre statistik som grund för sitt eget beslutsfattande.
Som tack för svaren finns på blankettens avslutningssida en länk till en sammanställning av företagsstatistik där du kan granska statistikuppgifter efter näringsgren. På avslutningssidan kommer man också till tidigare offentliggöranden av statistik och där kan man avgiftsfritt beställa de senaste statistiknyheterna om utvalda ämnen till sin e-post.
Vid framställning av statistik utnyttjas alltid i första hand uppgifter som redan samlats in i andra sammanhang. Genom direkt datainsamling insamlas bara sådana uppgifter som är nödvändiga för framställandet av statistik och som inte kan erhållas på annat sätt. Av skattemyndigheten får vi bara uppgifterna om den totala utrikeshandeln inom EU. I den här enkäten behövs uppgifter om utrikeshandeln på en mer detaljerad nivå. Uppgifterna frågas efter land och tjänstepost, också när det gäller utrikeshandel med länder utanför EU.
Ni har uppfyllt kraven för att ingå i urvalet. Också företaget, som bedriver ringa utrikeshandel behövs för att säkerställa kvaliteten på statistiken.
Upphörandet av verksamheten kan meddelas till oss per e-post eller telefon. Mer detaljerade uppgifter, som t.ex. datum då verksamheten upphörde och fusionspartner, bör dock bifogas så att vi kan föra in uppgifterna i vårt företagsregister. I mån av möjlighet ska dock siffrorna före ändringarna i verksamheten rapporteras.
Mer tid beviljas inom strikta gränser. Vi behöver tid för att också gå igenom och analysera materialet. Därför ska uppgifterna levereras så snabbt som möjligt. Ni kan ansöka om mer tid via enkätens webblankett. Logga in med koderna i följebrevet.
Koderna är alltid årsspecifika och företaget har fått en uppsättning koder för ett år. Vi skickar dem på nytt när ni meddelar oss på adressen globalisaatio.tilastot@stat.fi. Kom ihåg att ange företagets FO-nummer i meddelandet.
Ett inhemskt företag som bedriver utrikeshandel med tjänster betalar pengar till ett utländskt företag för en tjänst eller får pengar av ett utländskt företag för en tjänst. Som begrepp ges tjänst här en bred tolkning – i handel med tjänster får eller betalar företaget pengar för något som inte är varor. Tjänster omfattar sålunda till exempel transport, bokföring, administration, konsultering, marknadsföring, licensavgifter och royaltyer, service och reparationer, byggande och projektleveranser samt forskning och utveckling. Definitionen av utrikeshandel uppfylls när pengar byter ägare mellan ett inhemskt och ett utländskt företag: när det finska företaget köper av ett utländskt företag eller säljer till ett utländskt företag. Med andra ort handelspartnerns hemland, och inte till exempel det land där tjänsten produceras, definierar om det är fråga om utrikeshandel med tjänster.
Ja, det rapporteras. Vid utrikeshandel med tjänster spelar det ingen roll var tjänsten produceras eller om den går utanför Finlands gränser. Centralt i utrikeshandel med tjänster är att pengar byter ägare mellan det inhemska och det utländska företaget: det inhemska företaget betalar det utländska företaget eller får pengar av det utländska företaget för en tjänst. Av den anledningen omfattar utrikeshandel med tjänster både tjänster producerade åt ett utländskt företag i Finland och tjänster köpta av ett utländskt företag i utlandet. Import eller export, det bestäms på basis av penningflödet: om ett finländskt företag får pengar från ett utländskt företag är det fråga om export av tjänster; om ett finländskt företag betalar pengar till ett utländskt företag, är det fråga om import av tjänster.
Enkäten omfattar nästan alla tjänster, där pengar byter ägare mellan ett finländskt och ett utländskt företag. Detta omfattar förutom affärsverksamhet med ett annat utländskt företag, också försäljning och köp av tjänster mellan företag som hör till samma koncern. Tjänster som ska rapporteras är t.ex. köp av transport-, bokförings-, konsulterings- eller marknadsföringstjänster, licensavgifter, IT-tjänster, FoU-tjänster, byggande eller projektleveranser av ett utländskt företag och försäljning till ett utländskt företag. Undantag är resor och försäkringar, som inte rapporteras i enkäten om utrikeshandel med tjänster. Inte heller löner (frånsett löner som betalas i samband med bygg- och projektleveranser) hör inte till enkäten.
Utöver tjänster rapporteras i enkäten sådana varuflöden som inte importeras till Finland eller exporteras från Finland, utan med vilka man bedriver handel utomlands. Sådana är till exempel förmedlingshandel och förädlingsverksamhet utomlands. Av varor som går över Finlands gränser omfattar enkäten bara varor för byggverksamhet som förs från Finland i samband med export av byggtjänster.
Enkäten täcker summor som betalats till ett företag som hör till samma koncern och summor som fåtts av koncernen bara betalningsgrunden är en utbetalning för en tjänst (t.ex. som klumpsumma), såsom internprissättning, kommissioner, licenser, it-stöd eller administrativa tjänster.
Summor som betalats till ett företag inom samma koncern rapporteras i enkäten enligt funktion, dvs. enligt vilken typ av tjänst det är fråga om (se ofta frågad fråga ”Hur väljer vi en lämplig tjänstepost?).
Om ni behöver hjälp med att hitta lämpliga tjänsteposter, kontakta då globalisaatio.tilastot@stat.fi. Enkäten omfattar ungefär 70 olika tjänsteposter från nästan alla delområden inom affärsverksamhet. Mera information finns i blanketten och i anvisningarna. Enkäten omfattar inte t.ex. försäkringar och turism.
Landet bestäms utgående från ursprungslandet för det utländska företag som det finländska företaget får pengar av eller ursprungslandet för det utländska företag som det finländska företaget betalar pengar till för en tjänst. Om till exempel ett finländskt företag betalar ett spanskt företag för att varor levereras från Frankrike till Tyskland, köper dvs. importerar det finländska företaget frakttjänst från Spanien. Priset på transporttjänsten bokförs då som import av tjänster från Spanien.
Betalda fraktavgifter är import, eftersom det uppstår kostnader för det inhemska företaget för den utländska tjänsten, dvs. det inhemska företaget betalar pengar till utlandet för tjänster som det utländska företaget erbjuder. Export och import bestäms enligt penningtransaktionens riktning: export är mottagande av pengar och import betalning av pengar.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Om ditt företag har valts ut som uppgiftslämnare för en datainsamling, tar Statistikcentralen alltid kontakt på förhand per brev eller e-post. Vid kontakttagningen berättar vi vilka uppgifter som samlas in och till vad de används. I datainsamlingar där personuppgifter samlas in är grunden för behandlingen i allmänhet artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679, utförandet av en lagstadgad uppgift.
Vi behandlar uppgifterna konfidentiellt. Uppgifterna publiceras i form av statistik och undersökningar, och inget enskilt företags svar kan urskiljas ur materialet. Statistiskt material kan lämnas ut för statistiska utredningar och vetenskapliga undersökningar.
Företag och sammanslutningar har en lagstadgad skyldighet att besvara Statistikcentralens datainsamlingar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004).
Befrielse från skyldigheten kan sökas med stöd av 8 § i statistiklagen, om besvarandet medför oskälig olägenhet. Med oskälig olägenhet avses uppgiftslämnarens avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare. Befrielse kan bara sökas från enskilda enkäter och
Statistikcentralen kan inte bevilja allmän befrielse från alla datainsamlingar. Befrielse beviljas för viss tid och kan beviljas helt och hållet eller delvis.
När vi överväger att bevilja befrielse beaktar vi uppgiftslämnarens möjligheter att lämna de begärda uppgifterna samt uppgifternas betydelse vid framställningen och utnyttjandet av statistik. Med oskälig olägenhet som orsakas uppgiftslämnaren avses uppgiftslämnarens
avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare.
Vi kan inte bevilja befrielse från uppgiftsskyldigheten på grund av företagets resursbrist, brådska eller eventuella svårigheter att lämna uppgifter eller på grund av andra motsvarande
angelägenheter.
Om du överväger att ansöka om befrielse ska du först kontakta oss. Kontaktuppgifterna finns i enkätens följebrev samt webbsidan.
Du kan ansöka om befrielse med en fritt formulerad skriftlig ansökan eller med blanketten Ansökan om befrielse från skyldigheten att lämna uppgifter (pdf)
Ladda vid behov ner det avgiftsfria programmet Adobe Reader (adobe.com) för att kunna fylla i pdf-filen. Specificera i ansökan de datainsamlingar för vilka du ansöker om befrielse. Du kan lägga till bilagor till ansökan. Skicka ansökan till Statistikcentralens registratorskontor.