Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 10.3.2022

Pohjoismaisen pörssisähkön kuukausihinta kohosi ennätyskorkealle vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä

Vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä energian hinnat nousivat selvästi. Pohjoismaisen pörssisähkön systeemihinta sekä Suomen aluehinta rikkoivat aiemmat ennätykset kirkkaasti. Fossiilisten tuontipolttoaineiden hinnat kohosivat maakaasun johdolla uudelle tasolle. Myös kotimaisen metsähakkeen hinta nousi.

Nord Pool Spot -sähköpörssin kuukausikeskiarvot

Nord Pool Spot -sähköpörssin kuukausikeskiarvot

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta pysytteli korkealla tasolla vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Tämä heijastui myös polttonesteiden kuluttajahintoihin. Joulukuussa moottoribensiini oli 27 prosenttia ja diesel 28 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin. Lämmitykseen käytettävän kevyen polttoöljyn veroa nostettiin vuoden alussa, joten sen kohdalla hinnan nousu oli vastaavana ajankohtana peräti 44 prosenttia.

Fossiilista kivihiiltä ja maakaasua tuodaan Suomeen käytettäväksi pääasiassa energiantuotannossa. Kivihiilen hinta on ollut jyrkässä nousussa kesästä asti. Joulukuussa sen veroton hinta oli lähes kolminkertainen ja valmisteverollinen hintakin 48 prosenttia korkeampi kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Maakaasun vertailukelpoiset hintatiedot alkavat vuoden 2021 alusta, mutta niissä on nähtävissä selvä trendi hintojen rajusta noususta. Maakaasun veroton hinta voimalaitoskäyttäjille on jopa nelinkertaistunut ja valmisteverollinenkin hinta lähes kolminkertaistunut vuoden 2021 aikana.

Myös metsähakkeen hinta on ollut nousussa, vaikka sen kohdalla muutos ei ole ollut yhtä rajua kuin tuontipolttoaineilla. Vuoden viimeisellä neljänneksellä metsähakkeen hinta oli noussut 8 prosenttia vuoden takaisesta.

Sähköpörssin hinnat nousivat vuoden viimeisen neljänneksen lopulla aivan poikkeuksellisen korkeiksi. Koskaan aiemmin ei systeemihinnan eikä Suomen aluehinnan kuukausikeskiarvo olleet nousseet yli 100 euron megawattitunnilta (€/MWh), mutta joulukuussa systeemihinta oli 147 €/MWh ja Suomen aluehinta 193 €/MWh. Muutos on raju verrattuna vuoden 2020 poikkeuksellisen alhaisiin hintoihin, jolloin systeemihinta oli alimmillaan 2 €/MWh ja Suomen aluehinta 20 €/MWh.

Sähkön pörssihinnan rajuun nousuun oli monta syytä. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien kallistumisen lisäksi samaan aikaan pohjoismaiset vesivarastot olivat vähissä ja tuulivoimaa oli saatavilla tavallista vähemmän. Sähkönkulutusta puolestaan lisäsivät erittäin kylmä joulukuu sekä taloudellinen aktiivisuus, joka on ollut pahimman koronan aiheuttaman shokin jälkeen kasvussa.

Sähkön käyttäjille tukkuhinnan muutokset näkyvät viiveellä. Kuluttaja-asiakkaiden kohdalla viimeisen neljänneksen hinnat olivat 11–15 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden hinnat reagoivat nopeammin markkinamuutoksiin. Joulukuussa pienimpien käyttäjien hinnat olivat 22 prosenttia ja suurimpien 125 prosenttia korkeammat kuin vuoden 2020 joulukuussa.

Jyrsinturpeen hintatietoa ei julkaista vastausten vähäisen määrän takia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@stat.fi

Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja

Julkaisu pdf-muodossa (275,7 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 10.03.2022

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 4. vuosineljännes 2021. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.5.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2021/04/ehi_2021_04_2022-03-10_tie_001_fi.html