Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

3. Kulttuurin rajaus aineistoista

Kulttuuritoimialoihin sisältyvät taiteilija-, näyttämö- ja konserttitoiminta, kulttuurin ja viihteen tukipalvelut, kirjastot, arkistot, museot ja näyttelyt, kasvitieteelliset puutarhat, taide- ja antiikkiliikkeet, kirjojen kustantaminen ja kauppa, antikvariaattikauppa, sanoma- ja aikakauslehtien kustantaminen, sanomalehtien painaminen, aikakausjulkaisujen ja lehtien vähittäiskauppa, muu kustannustoiminta, uutistoimistot, muu painaminen ja siihen liittyvä toiminta, radio- ja televisiotoiminta, ohjelmansiirtopalvelut, elokuvien ja videoiden tuotanto, jakelu ja esittäminen, äänitteiden kustantaminen ja jäljentäminen, soitinten ja musiikkitarvikkeiden valmistus ja kauppa, mainonta, arkkitehti- ja taideteollisuussuunnittelu, valokuvaamotoiminta, valokuvien kehittäminen, valokuvausvälineiden ja tarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa, viihde-elektroniikan valmistus sekä tukku- ja vähittäiskauppa, huvipuistot, rahapeli- ja vedonlyöntipalvelu, pelien ja leikkikalujen valmistus, lelujen ja pelien tukkukauppa, muut viihdepalvelut sekä muualla luokittelemattomat virkistyspalvelut.

Kulttuuriammateiksi luokitellaan kirjailijat ja dramaturgit, kuvataiteilijat, taideteollisen alan suunnittelijat ja vastaavat, taide- ja taideteollisen alan asiantuntijat, soittimien tekijät ja virittäjät, puu-, tekstiili-, nahka- ym. käsityötuotteiden tekijät, klassisen musiikin säveltäjät, muusikot ja laulajat, tanssitaiteilijat, näyttelijät, teatteri- ja elokuvaohjaajat, viihdemuusikot, laulajat, tanssijat ja vastaavat, klovnit, taikurit, akrobaatit, kulttuurijohtajat, arkistonhoitajat, museoalan erityisasiantuntijat, kirjastonhoitajat, informaatikot, kirjasto-, arkisto- ja museotyöntekijät, mainos- ja tiedotusjohtajat, tiedottajat, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat, mainostoimittajat, päällikkötoimittajat, lehden- ja kustannustoimittajat ja kriitikot, radio- ja tv-toimittajat, juontajat, kuuluttajat, radio- ja tv-tarkkailijat, kuvaussihteerit, kuvaajat, kuvanauhoittajat ja äänittäjät, valokuvalaboratorioiden työntekijät, valokuvatuotteiden teolliset valmistajat, graafisen tekniikan asiantuntijat, latojat ja asemoijat, painopinnan valmistajat, kaivertajat ja syövyttäjät, kirjansitomotyöntekijät, silkki- ja tekstiilipainajat, painokoneen hoitajat ja jälkikäsittelijät. Myös arkkitehdit kuuluvat kulttuuriammatteihin, mutta heitä ei kyetä luotettavasti erottamaan ammattiluokasta 2141; Talonrakennusalan erityisasiantuntijat.


Lähde: Kultuuritilasto 2010, Tilastokeskus

Lisätietoja: Kaisa Weckström 09 1734 2348, kulttuuri.tilastokeskus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Riitta Harala


Päivitetty 16.8.2012

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kulttuuri [verkkojulkaisu].
ISSN=2341-7315. kulttuurityövoima Suomessa 2010, 3. Kulttuurin rajaus aineistoista . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/klt/2010/01/klt_2010_01_2012-08-16_kat_003_fi.html