Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Uudisrakentaminen kasvussa ensimmäisellä neljänneksellä

Luvanvaraisia rakennushankkeita käynnistettiin kuutioilla mitattuna tammi-maaliskuussa 21 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Myös valmistuneiden rakennusten kuutiomäärä kasvoi 13 prosenttia ja myönnettyjen rakennuslupienkin mukainen kuutiomäärä 11 prosenttia edellisvuodesta. Asuinrakentamisen kasvu on taittunut, mutta uudisrakentamisen kasvua ylläpitää muun talonrakentamisen vilkastuminen. Lupamäärän kasvu ennakoi uudisrakentamisen säilyvän vilkkaana myös lähitulevaisuudessa.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuinrakentamisen kasvu tasaantunut

Asuinrakentamisen vuosia jatkunut kasvu tasaantui vuonna 2006 ja on kääntynyt jopa hienoiseksi laskuksi viimeisten vuosineljännesten aikana. Vuonna 2006 rakennuslupia uusille asunnoille myönnettiin 2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia asuntoja aloitettiin rakentamaan 1 prosentti vähemmän ja valmistuneidenkin asuntojen kappalemäärä väheni 1 prosentin vuodentakaisesta. Vuoden 2007 ensimmäisellä neljänneksellä asuinrakennuksille myönnettiin lupia ja niitä aloitettiin noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

Muu talonrakentaminen vilkastuu

Muu kuin asuinrakentaminen on vilkastunut selvästi viimeisen kahden vuosineljänneksen aikana. Tammi-maaliskuussa rakennuslupien mukainen kuutiomäärä kasvoi 22 prosenttia ja aloitettujen muiden kuin asuinrakennusten kuutiomäärä kasvoi 37 prosenttia vuodentakaisesta. Muita kuin asuinrakennuksia myös valmistui 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suuret kasvuprosentit selittyvät lähinnä vilkastuneella liikerakentamisella sekä teollisuus- ja varastorakentamisella.

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (2/2007) ilmestyy 31.8.2007


Päivitetty 1.6.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. tammikuu 2007, Uudisrakentaminen kasvussa ensimmäisellä neljänneksellä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 6.6.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ras/2007/01/ras_2007_01_2007-06-01_kat_001.html