Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 8.2.2018

Vapaa-ajanmatkat ulkomaille lisääntyivät syys-joulukuussa 2017

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ulkomaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 2017 enemmän kuin edellisvuoden syksyllä. Suomalaisten suosikkikohteeseen Viroon matkustettiin syyskaudella useammin kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Kotimaan vapaa-ajan matkoja tehtiin saman verran kuin vuotta aiemmin. Kotimaanmatkat, joissa yövyttiin maksullisessa majoituksessa, lisääntyivät, kun taas ilmaismajoitusmatkojen määrä väheni edellisvuodesta.

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2017* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2017* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2017 viimeisellä kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 12,7 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan päivämatkat.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 7,8 miljoonaa. Näistä ilmaismajoitusmatkoja oli 5,8 miljoonaa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa tehtiin 2,0 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Lapissa. Uusimaa säilytti kärkisijansa loppuvuoden matkailumaakuntana.

Ulkomaille tehtiin syys-joulukuussa 2,7 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, sisältäen yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä lisääntyi verrattuna edellisvuoden syyskauteen. Lokakuu oli suosituin matkustuskuukausi, kun vapaa-ajanmatka suuntautui ulkomaille.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon lisääntyi edellisvuoden syyskaudesta. Marraskuu oli kauden suosituin kuukausi käväistä Virossa. Sen sijaan vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin väheni edellisvuoden syyskaudesta. Loppuvuoden aikana Ruotsiin matkustettiin mieluiten joulukuussa.

Espanja on suomalaisten kestosuosikki myös syyskuukausina. Varsinkin Manner-Espanja on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten loppuvuoden lomailukohteena ja Manner-Espanjaan sekä Baleaarien saarille tehtiinkin loppuvuonna 150 000 matkaa, joka on 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Itä- ja Länsi-Euroopassa matkojen määrä kasvoi hieman edellisen vuoden syyskauteen verrattuna. Länsi-Euroopan suosituin matkakohde oli Saksa.

Kun tarkastellaan vain yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja, tehtiin niitä enemmän kuin edellisvuoden syys-joulukuussa eli 2,0 miljoonaa. Lokakuu oli näiden matkojen osalta suosituin kuukausi, sillä silloin tehtiin 0,6 miljoonaa ulkomaan matkaa, joiden aikana yövyttiin kohdemaassa.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määränpäänä oli Viro neljäsosalla matkoista ja Välimeren pohjoispuolen valtio viidesosalla matkoista.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin 1,5 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,7 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Sekä kotimaan että ulkomaan työmatkojen määrä väheni edellisvuodesta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin loka-, marras-, joulukuussa 2017 sekä tammikuussa 2018 yhteensä 4 737 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Koko vuoden 2017 ennakkotiedot

Ennakkotietojen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2017 ulkomaille 8,5 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa. Matkoista 6,5 miljoonaa oli vapaa-ajanmatkoja, joissa yövyttiin kohdemaassa, 1,1 miljoonaa yöpymisen laivalla sisältäneitä risteilyjä lähialueille ja 1,0 miljoonaa päivämatkaa tai päiväristeilyä lähialueille.

Suosituimpia matkakohteita olivat Viro, Ruotsi ja Espanja. Matkat Manner-Espanjaan lisääntyivät edellisvuodesta.

Kotimaassa suomalaiset tekivät 26,4 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa. Matkoista 6,8 miljoonaa oli matkoja joissa yövyttiin maksullisessa majoituksessa ja 19,6 miljoonaa matkaa joissa yövyttiin ilmaismajoituksessa.

Suosituimmat maakunnat olivat Uusimaa, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi.

Vapaa-ajanmatkailu sekä kotimaassa että ulkomaille lisääntyi hieman vuodesta 2016.

Matkoja koskevat ennakkotiedot on saatu Tilastokeskuksen kuukausittaisesta Suomalaisten matkailu -otostutkimuksesta. Matkamääriä varten haastateltiin 14 282 iältään 15–84-vuotiasta Suomessa vakituisesti asuvaa henkilöä. Lopulliset vuositiedot julkistetaan 29.3.2018.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Teemu Okkonen 029 551 2634, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Sami Saarikivi

Julkaisu pdf-muodossa (341,4 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 8.2.2018

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Syksy (1.9.-31.12) 2017. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 3.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/smat/2017/15/smat_2017_15_2018-02-08_tie_001_fi.html