Dödsattester
En dödsattest är en handling av vilken framgår den avlidnes dödsorsaker och de omständigheter som lett till döden.
På den här sidan:
Allmänt om dödsattester
Dödsattesten upprättas av den läkare som vårdat den avlidne under dennes sista sjukdomsperiod eller av den läkare som gjort utredningen om dödsorsaken. Den skrivs först när alla undersökningar som gäller dödsorsaken har avslutats.
Uppgifterna i dödsattesten är sekretessbelagda. Man kan dock få kopior eller enskilda uppgifter i dödsattesten om rätt till dessa fastställts i lag. Mera information finns i punkten ”Vem kan få information om en avlidens dödsorsak?”.
De anhöriga behöver en dödsattest för den avlidne i regel bara för att sköta eventuella försäkringsärenden. Övriga ärenden sköts vanligen med ett utdrag från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Detta utdrag är inte en egentlig dödsattest, det bevisar bara att personen har avlidit.
Att sköta en avlidens ärenden
Du behöver i regel ingen dödsattest för att sköta en avlidens ärenden. I första hand behöver du en släktutredning om den avlidne, som beställs från församlingen och/eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Innan släktutredningen är klar kan du ofta sköta vissa ärenden med ett utdrag ur befolkningsdatasystemet (dvv.fi, på finska) som bekräftar personens död. Med detta intyg kan man ofta till exempel säga upp den avlidnes hyresförhållande och stänga konton på sociala medier eller telefonabonnemanget.
Utöver ovannämnda handlingar kan du behöva en dödsattest till exempel för att sköta försäkringsärenden eller uträtta ärenden med utländska myndigheter. I dödsattesten finns närmare uppgifter om den avlidnes dödsorsak.
Du hittar användbar information om hur man ska göra när en närstående avlider i guiden När en närstående avlider (suomi.fi).
Vem kan få information om en avlidens dödsorsak?
Dödsattesten redogör närmare för den avlidnes död och uppgifterna i den är sekretessbelagda. Kopior eller enskilda uppgifter i dödsattesten kan dock fås för ändamål som definieras i Lagen om utredande av dödsorsak (finlex.fi).
Nära anhörig till den avlidne
Enligt lagen får uppgifter ur dödsattesten lämnas ut till en nära anhörig till den avlidne eller till någon annan som stått den avlidne nära. En närstående person som kan jämföras med en nära anhörig kan till exempel vara sambo.
Som nära anhörig till den avlidne räknas i allmänhet
- släkting i rätt uppstigande led (t.ex. den avlidnes förälder)
- make/maka
- släkting i rätt nedstigande led (t.ex. den avlidnes barn)
- vårdnadshavare för minderårigt barn
- syskon (bror, syster).
Om den avlidne inte har sådana nära anhöriga som nämns ovan, går rätten till dödsattesten inte automatiskt vidare till andra släktingar.
Vem har rätt att få uppgifter?
Utöver nära anhöriga kan uppgifter i dödsattesten ges till
- försäkrings- eller pensionsanstalt (i anslutning till ansökan om förmån)
- myndighet
- domstol
- andra sammanslutningar som har lagstadgad rätt att få uppgifter.
Om ovan nämnda behöver uppgifterna i dödsattesten ska de själv sända en begäran om uppgifterna.
Det kan också vara möjligt att få uppgifter för vetenskaplig forskning. Mera information om användningen av uppgifter om finländarnas dödsorsaker för forskningsändamål finns på Forskartjänsternas webbsidor.
När och var kan man få en dödsattest?
Dödsattesten skrivs ut först när alla undersökningar i anslutning till utredandet av dödsorsaken är klara. Detta kan ta flera månader.
En nära anhörig till den avlidne får dödsattesten antingen automatiskt eller på begäran från det verksamhetsställe inom hälso- och sjukvården där begravningstillståndet och dödsattesten har utfärdats.
Dödsattester förvaras på flera olika ställen beroende på tidpunkten för den avlidnes död.
Mindre än ett år har gått sedan den avlidne dog
Om det är mindre än ett år sedan den avlidne dog, gör en begäran om dödsattest till det verksamhetsställe inom hälso- och sjukvården som har utfärdat den avlidnes begravningstillstånd och dödsattest. Dödsattester utfärdas av läkare både inom den offentliga och den privata sektorn.
Om den avlidnes dödsorsak undersöks med hjälp av en rättsmedicinsk obduktion, kan man begära dödsattesten av polisen.
Anvisningar till anhöriga till en avliden som förordnats till rättsmedicinsk obduktion (thl.fi)
Gamla dödsattester
Om du behöver en dödsattest för en person som avlidit för mer än ett år sedan, finns den i arkivtjänsterna. Arkiv förs av olika aktörer. På basis av dödsåret bestäms vem som ansvarar för arkiveringen.
Avlidna efter år 1965
Dödsattester från och med år 1966 finns i Statistikcentralens dödsattestarkiv. De senaste dödsattesterna anländer till vårt arkiv med flera månaders dröjsmål.
Avlidna åren 1936–1965
Dödsattesterna för avlidna åren 1936–1965 förvaras vid Riksarkivet.
Tjänsten är avgiftsbelagd.
Avlidna före år 1936
Om du behöver veta dödsorsaken för en avliden som dött före år 1936 kan du kontakta den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
I Finland har man utfärdat dödsattester sedan år 1936. Innan dess var det församlingarnas ansvar att anteckna den avlidnes dödsorsak i kyrkböckerna.
I vissa stora städer kan dödsattester ha utfärdats redan sedan slutet av 1800-talet. Dessa dödsattester finns vanligtvis i stadsarkiven.
Arkiveringens omfattning och tidslängd varierar mycket mellan olika städer. I landskommunerna hittar man alla uppgifter i kyrkböckerna eftersom man inte har tillgång till dödsattester som är äldre än från år 1936.
Var får jag information om tidpunkten för en persons död?
Om du behöver veta om en person lever eller är död, kontakta adresstjänsten vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) som också har information om när personen avlidit.
Uppgifterna lämnas ut bara när det finns ett godtagbart skäl för begäran. Tjänsten är avgiftsbelagd.
Adresstjänstens öppettider, kontaktinformation och priset på tjänsten finns på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas sida för kundtjänst, under punkten Adresstjänst.
Lagstiftning om dödsattester
Dödsattester omfattas av lagstiftning.
- Lagen om utredande av dödsorsak (finlex.fi) definierar bland annat till vem uppgifter om dödsorsak får lämnas ut.
- Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (finlex.fi) reglerar bl.a. sekretesstiden för uppgifter om dödsorsaker.
Kontaktinformation
Mera information om Statistikcentralens dödsattestarkiv
Ulla Arkkio
Telefon: 029 551 3757
E-post: kuolemansyyt@stat.fi
Mera information om användningen av dödsorsaksmaterial för forskning
Statistikcentralens forskartjänster
E-post: tutkijapalvelut@stat.fi