Ympäristöasiantuntijasta datatieteilijäksi -videon sisältö tekstinä

Tällä sivulla on videon Ympäristöasiantuntijasta datatieteilijäksi (Youtube) sisältö tekstinä.

Taustalla soi musiikki. Vaaleahiuksinen nainen, Tilastokeskuksen yliaktuaari Niina Lesonen, ottaa vedenkeittimen pöydältä ja lisää siihen vettä. Hän kantaa keittiön sivupöydälle pressopannun ja kahvipussin. Niina kertoo ääniraidalla: ”Ympäristötaloustiede on aina ollut tosi mielenkiintoista. Vuonna 2011 päädyin ryhmärekryssä Tilastokeskuksen ympäristötilinpidon tiimiin.”

Niina lisää mittalusikalla kahvijauhetta pressopannun pohjalle ja kaataa vedenkeittimestä kuumaa vettä jauheen päälle. Seuraavassa kuvassa hän istuu työpöytänsä äärellä ja työskentelee kannettavalla tietokoneellaan. Niina nousee työpisteeltään ja kävelee keittiöön. Hän painaa pressopannun männän alas ja kävelee pannu kädessään takaisin työpisteelle. Niina kertoo ääniraidalla: ”Näiden yhdeksän vuoden aikana olen päässyt työskentelemään tosi monipuolisissa tehtävissä, erilaisissa tilastoissa, kehittämisen ja projektien parissa, kansainvälisissä tehtävissä ja koulutus- ja konsultointitehtävissä. Ympäristöasiat ja tilaston tekeminen veivät mut ihan mukanaan, ja substanssin parissa työskentely on ollut tosi mielenkiintoista. Tilastotieteen, matematiikan ja taloustieteen lisäksi mulla on tietojenkäsittelytieteen opintoja, ja viime vuosina koneoppiminen on alkanut kiehtoa mua tosi paljon.”

Työpisteellään Niina nojautuu taaksepäin ja juo kahvia valkoisesta kupista, jossa lukee ”Luota tietoon, tartu tilastoon”.

Niina osallistuu kuulokkeet päässä etäkokoukseen. Näytöllä näkyy hänen kollegansa kuva. Niina puhuu, kollega hymyilee pienessä kuvassa tietokoneen ruudulla. Kokous päättyy, Niina vilkuttaa iloisesti kollegalleen. Niina kertoo ääniraidalla: ”Tilastokeskuksen organisaatio myllättiin kokonaan uuteen uskoon vuonna 2020, ja tässä rytinässä mä sujahdin henkilökierron avulla täysin uudenlaisiin tehtäviin.”

Niina ottaa kuulokkeet korviltaan ja jatkaa työskentelyä tietokoneellaan. Pian hän sulkee tietokoneen kannen, nousee ylös ja kävelee villasukat jalassa asuntonsa eteiseen. Eteisessä hän pukee ulkoiluvaatteet päälleen. Hän nostaa lattialta valkoisen laskettelukypärän ja poistuu asunnon ulko-ovesta kypärä ja lumilauta kädessään. Niina kertoo ääniraidalla: ”Nyt oon kahden vuoden ajan jäsenenä tällaisessa tiimissä, jonka ensimmäisiä tehtäviä on koneoppimisen käyttöönotto Tilastokeskuksessa. Lisäksi tämä meidän tiimi on innovaatiolaboratorio, jossa tilastointiprosessiin ja Tilastokeskuksen toimintaan liittyviä kehitysideoita testataan ennen mahdollista käyttöönottoa koko talon tasolla.”

Niina laskee lumilaudallaan mäkeä alas pilvisen taivaan alla. Rinne on puuterilumen peitossa. Niina mutkittelee mäessä, kamera seuraa häntä ylhäältä päin. Puolivälissä rinnettä Niina kaatuu. Hän on hetken polvillaan rinteessä ja ottaa laskettelulasit pois päästään. Hänen kasvoillaan on iloinen ilme. Niina kertoo ääniraidalla: ”Jos kuvaisin Tilastokeskusta yhdellä sanalla, tämä sana olisi 'luottamus'. Tilastokeskus on organisaatio, johon luotetaan, mutta tämän lisäksi Tilastokeskus luottaa henkilöstöönsä. Esimiehet luottaa alaisiin ja kollegat luottaa toisiinsa, ja juuri nyt oon itsekin urallani siinä kohdassa, uuden äärellä, että tällä luottamuksella on valtavan suuri merkitys.”

Niina kävelee ylös rinnettä lumilauta kädessään. Rinne on jyrkkä ja lunta paljon. Kulku näyttää vaivalloiselta. Niina hymyilee saavuttaessaan huipun. Niina kertoo ääniraidalla: ”Arjen ja vapaa-ajan yhdistäminen Tilastokeskuksessa on joustavaa. Kahden pienen lapsen äitinä on onnistunut hoitovapaat ja osa-aikaiset työviikot. Tilastokeskus on tehnyt tosi hienoa työtä mahdollistaakseen sujuvan etätyöskentely korona-aikana. Meitä henkilöstöä on koulutettu ja tsempattu ja me kollegat ollaan kaikki tuettu toinen toisiamme. Etätyöskennellessä juurikin näitä mahtavia työkavereita ja spontaaneja käytäväkohtaamisia on tosi kova ikävä.”

Niina laskee rinteen uudelleen alas. Matkalla hän hyppää hyppyristä. Hän pysyy pystyssä. Alhaalla hän katsoo hymyillen suoraan kameraan, nostaa peukalon pystyyn ja ottaa lasit pois päästään.

Niina kaataa termospullosta kaakaota puukuksaan. Hän nostaa kupin huulilleen, ottaa hörpyn ja nostaa katseensa kohti taivasta. Niina katsoo suoraan kameraan, joka nousee ylöspäin ja etääntyy Niinasta. Niina kertoo ääniraidalla: ”Mulla on yksi unelma, tällainen uraunelma, että voisin kehittyä datatieteen ja koneoppimisen osaajana ja samalla edistää Tilastokeskuksen osaamista ja näkyvyyttä. Olisi ihan huikeaa, jos Tilastokeskus olisi tulevaisuudessa koneoppimisen huippuvirasto ja haluttu yhteistyökumppani."

Video päättyy lähikuvaan rinteessä seisovasta Niinasta. Aurinko paistaa ja lunta sataa hiljalleen. Niina hymyilee. Kuvan päälle tulee teksti: Niina Lesonen, yliaktuaari, Tilastokeskuksessa vuodesta 2011.