Utländska dotterbolag i Finland: dokumentation för statistiken
Statistikens primäruppgifter
Allmän beskrivning
Statistikens population
Populationen i statistiken bildas genom att ur Statistikcentralens företagsstatistiksystem ta ut uppgifter om utländska dotterbolag. Så bildas ett material där antalet rader är lika stort som antalet bolag i statistiken under statistikåret. Kolumnerna i raden för ett specifikt bolag består av uppgifter om den så kallade juridiska enheten, och uppgifterna fås från administrativt material (bl.a. skatteförvaltningen), material som Statistikcentralen insamlat direkt från företag, samt uppgifter som producerats med olika estimeringsmetoder. En juridisk enhet är ett begrepp som skapats för administrativa behov, och motsvarar sällan begreppet företag såsom det används i vardagsspråket eller inom vetenskapsgrenen ekonomi.
Statistisk enhet
Måttenhet
Basperiod
Referensperiod
Referensområde
Sektortäckning
I fråga om Finans- och försäkringsverksamhet (TOL K) publiceras från och med 2021 omsättning, antal företag och personaluppgifter.
Tidstäckning
År 2013–2017 baserade sig statistiken på juridiska enheter. Nyare uppgifter från år 2018 är inte fullt jämförbara med tidigare år då den statistiska enheten är en företagsenhet. Med företag avses en enhet som har självständigt beslutsfattande och som producerar varor och/eller tjänster för försäljning på marknaden. Ett företag är detsamma som en juridisk enhet, om den juridiska enheten inte är en del av en koncern. I annat fall är företaget en koncern eller en del av den.
Definitionen på ett företag grundas på förordningen om statistiska enheter (EEG) 696/93.
Distributionsfrekvens
Begrepp
AMNE
Bestämmande inflytande, kontroll
Direkt förhållande
Direktinvestering
Dotterföretag
Etableringsland
FATS
FATS, Inward
FATS, Outward
FO-nummer
FO-numret består av sju siffror, ett bindestreck och ett kontrollnummer.
Filial
Företag
Ett företag är detsamma som en juridisk enhet, om den juridiska enheten inte är en del av en koncern. I annat fall är företaget en koncern eller en del av den.
Definitionen av ett företag bygger på förordningen om statistiska enheter (EEG) 696/93.
Indirekt bestämmande inflytande, kontroll
Institutionell enhet
Följande enheter anses vara institutionella enheter:
a) enheter som har fullständig bokföring och som har självständighet i beslutsfattandet:
(1) privata och offentligt ägda företag
(2) kooperativ eller handelsbolag som erkänns som självständiga juridiska enheter
(3) offentliga producenter vilka på grundval av särskild lagstiftning uppfattas som självständiga juridiska enheter
(4) ideella och intresseorganisationer som betraktas som självständiga juridiska enheter
(5) enheter inom offentlig sektor.
b) enheter som har fullständig bokföring och som anses ha självständighet i beslutsfattandet: kvasibolag.
c) enheter som inte nödvändigtvis har en fullständig bokföring, men som konventionellt anses ha självständighet i beslutsfattandet:
(1) hushåll
(2) konstruerade inhemska statistiska enheter.
De institutionella enheterna grupperas i fem ömsesidigt uteslutande institutionella sektorer, vilka sammantaget bildar den totala ekonomin. Dessa sektorer (varje sektor är också indelad i undersektorer) består av följande typer av enheter:
a) icke-finansiella företag
b) finansiella företag
c) offentlig sektor
d) hushåll.
e) hushållens ideella organisationer.
Juridisk enhet
En juridisk enhet identifieras med ett FO-nummer. Juridiska enheter är t.ex. aktiebolag, privata näringsidkare, andelslag, statliga affärsverk och stiftelser.
Koncernens nationalitet
Slutlig förmånsägare
UBO
UCI
Utlandsägt företag
Utländsk direkt ägare
Utländsk kontroll
Med kontroll avses möjligheten att bestämma den allmänna inriktningen för företaget genom att utse behörig ledning, om så erfordras. Företag A anses vara kontrollerat av den institutionella enheten B om B - direkt eller indirekt - kontrollerar mer än hälften av aktieägarnas sammanlagda röstvärde eller mer än hälften av aktierna.
Utländsk sammanslutning
Utländskt direkt moderbolag
Utländskt intresse- och dotterbolag
Klassificeringar
Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet
Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet
Uppgifternas noggrannhet påverkas också av förnyelsen av Statistikcentralens företagsstatistiksystem och en anknytande ändring av grunderna för statistikföringen (se punkten jämförbarhet nedan). Riktigheten i uppgifterna påverkas dessutom av tidtabellen för förnyelse av produktionsprocessen, vilket ledde till att uppgifter som gäller mindre företag inte kunde kontrolleras lika omfattande som tidigare.
Statistikcentralen har förnyat produktionen av företagsstatistik. Uppgifterna i statistiken som gäller utländska dotterbolag i Finland år 2018 och tidigare år kan därför inte jämföras med nyare publiceringar av samma statistik. Uppgifterna i statistiken publiceras utifrån en företagsenhet i stället för som tidigare utifrån en juridisk enhet (FO-nummer). Dessa uppgifter är första gången tillgänglig för statistikåret 2018.
Företagsenhetens syfte är att beskriva ekonomiska helheter i stället för administrativa strukturer. Utifrån koncernens juridiska enheter (FO-nummer) kan man bilda en eller flera företagsenheter. När det gäller företag som inte hör till någon koncern motsvarar företagsenheten alltid en juridisk enhet. Företagsenheten motsvarar den minsta gruppen av juridiska enheter som i sitt beslutsfattande bildar en självständig produktionsenhet. Företagsenhetens interna transaktioner har eliminerats, vilket innebär att näringsgrensvisa uppgifter avviker från uppgifter som baserar sig på juridiska enheter (FO-nummer).
Aktualitet
De slutliga uppgifterna publiceras med 12 månaders eftersläpning från statistikårets slut.
Punktlighet
Jämförbarhet
Geografisk jämförbarhet
Jämförbarhet över tid
Jämförbarheten över tid med arkiverade uppgifter från tidigare år försvagas av förändringar i näringsgrensindelningen och i bokföringslagen och bokföringsförordningen. Bildandet av uppgifter reformerades på betydande sätt från och med statistikåret 2013, vilket innebär att jämförbarheten mellan 2012 och 2013 har försvagats.
Enhetlighet över statistikområdena
Intern enhetlighet
Källmaterial och datainsamlingar
Källmaterial
Datainsamlingsmetod
Webblanketten för bokslutsenkäten har testats när den togs i bruk och när ändringar gjorts i den. På basis av kundernas respons har blankettanvisningarna preciserats.
Enkätens svarsbortfall uppföljs årligen.
Frekvens för datainsamling
Metoder
Databehandling
Behandling av näringsskattematerialet
Programmässig granskning av kvaliteten på Skatteförvaltningens material. Materialet korrigeras automatiskt genom massaeditering och imputering. Värden som saknas i materialet ersätts i första hand med företagets uppgifter över tidigare år och i andra hand med uppgifter om företag med motsvarande omsättning och antal anställda. Fel och avvikande observationer korrigeras antingen genom logisk editering eller genom att ta bort avvikande observationer. Små fel (mindre än 5 %) i omsättningen skalas.
Det finns två imputeringsmetoder. Donor-imputering används, när ett företag hör till statistikens ramverk men uppgifter inte fås från skatteförvaltningens material. Då fås uppgifterna från ett företag i samma storleksklass som verkar inom samma näringsgren. Den andra metoden används när företagets uppgifter inte fås ur skattematerialet under statistikåret i fråga, men föregående års uppgifter finns tillgängliga. Då imputeras uppgifterna genom att använda omsättningsförändringen i periodskattematerialet som viktkoefficient.
Egen enkät
Svarsuppgifterna inom ramen för det egentliga urvalet behandlas företagsspecifikt manuellt tillsammans med näringsskattematerialet, med stöd av Patent- och registerstyrelsens bildarkiv.
Granskningen av tilläggsuppgifter i bokslutet regleras av interna granskningsregler i produktionsapplikationen.
Utifrån godkända uppgifter beräknas näringsgrensvisa koefficienter för specifikation av omsättningen och kostnaderna. Med hjälp av koefficienterna genereras motsvarande uppgifter för hela företagsgruppen.
Företag i det slumpmässiga urvalet, som fått få felpoäng, behandlas med massgodkännande. En del av dessa återgår till manuell granskning.
Datavalidering
Principer och riktlinjer
Organisation
Statistikcentralen<o:p></o:p>
Organisationsenhet
Ekonomisk statistik<o:p></o:p>
Lagstiftning och andra överenskommelser
Europaparlamentets och rådets förordning (716/2007) och bestämmelser som preciserar förordningen. Eurostat har publicerat en rekommendation för upprättande av statistiken (Foreign Affiliates Statistics (FATS) Recommendations Manual, 2012 ).
Förordningen om statistiska enheter. Förordningen om statistiska enheter som tillämpas vid statistikföring av företagsverksamhet, Europarådets förordning nr 696/93.
Förordningen om näringsgrensindelningen. Näringsgrensindelningen 2008 bygger på Europeiska unionens gemensamma näringsgrensindelning NACE Rev. 2, som har kompletterats för nationella behov med en femte nivå.
Förordningen om företagsregister 177/2008.
Principer för dataskydd
Sekretess – behandling av uppgifter
I statistiken används tröskelvärdesregeln för bedömning av röjanderisken för alla näringsgrenars del. De uppgifter som ska hemlighållas är övertäckta. När det gäller primär täckning hemlighålls uppgifterna om en enskild näringsgrensgrupp genom att täcka över uppgifterna, om gruppen innehåller uppgifter om ett eller två företag. I den sekundära krypteringen döljs uppgifterna på ett sådant sätt att uppgifter som i första hand är sekretessbelagda inte kan härledas.
I informationstjänsten följs samma sekretessregler. Från fall till fall kan striktare sekretess komma i fråga.
Uppgifter som sänds till Eurostat, samt uppgifter som är primärt eller sekundärt krypterade markeras med koder.
Principer för offentliggörande
Datautbyte
Uppgifterna görs även tillgänglig via en avgiftsbelagd informationstjänst samt via forskartjänsten.
Dessutom levereras näringsgrensvisa uppgifter till Eurostat, som publicerar uppgifterna på sina webbsidor.
Tillgänglighet och tydlighet
Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.
Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.
Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.
Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.
Kvalitetsbedömning
Kvalitetssäkring
Vid framställning av statistik följer Statistikcentralen riktlinjerna för europeisk statistik (Code of Practice, CoP) och den kvalitetssäkringsram (Quality Assurance Framework, QAF) som baserar sig på dem. Riktlinjerna gäller statistikmyndigheternas oberoende och ansvar samt kvaliteten på processer och uppgifter som publiceras. Principerna överensstämmer med de principer för officiell statistik som godkänts av FN:s statistikkommission och kompletterar dem. Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. Principerna överensstämmer också med principerna för det europeiska kvalitetspriset (EFQM).
Mera information finns på Statistikcentralens sida för kvalitetsledning (på finska).
Statistikcentralen genomför årligen genomlysningar av statistik, med vilka man för sin del säkerställer kvaliteten på statistiken. Struktur- och bokslutsstatistiken över företag har genomlysts år 2017.
Statistiken över utländska dotterbolag i Finland är en officiell statistik. Finlands officiella statistik (FOS) är en omfattande statistiksamling som beskriver utvecklingen av och läget i samhället. Den omfattar nästan 300 statistikgrenar inom 26 ämnesområden. Producenterna av Finlands officiella statistik har godkänt ett gemensamt kvalitetslöfte där de förbinder sig till gemensamma kvalitetsmål och gemensamma kvalitetssäkringsåtgärder. Kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. I handboken Laatua tilastoissa (ung. Kvalitet inom statistiken) beskrivs den goda praxis som följs i statistiken.
Användarnas tillgång
Data publiceras samtidigt för alla statistikanvändare på statistikens ingångssida https://www.tilastokeskus.fi/til/ulkoy/index_sv.html
Uppgifter lämnas inte ut till någon före publiceringstidpunkten. Uppgifterna sänds till Eurostat vid överenskomna tidpunkter.