Tilastonokkeluus palkitaan jälleen - uudistunut kilpailu haastaa nuoret mittelöimään tilasto-olympialaisissa!

Seitsemättä kertaa järjestettävään kilpailuun houkutellaan taidoiltaan ja tiedoiltaan oppilaita kaikista ryhmistä.

Kilpailu on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Suomen tilasto-olympialaiset on osa Euroopan tilastokilpailua, jonka järjestäjänä on Euroopan tilastovirasto Eurostat. Osa kilpailun rahoituksesta tulee Eurostatilta. Kansainvälisessä kilpailussa on joukkueita 20 eri Euroopan maasta. 

Kilpailu innostaa tutustumaan tilastoihin sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Siinä testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1–3 hengen joukkueilla. 

 European Statistics Competition (ESC) logo.

Euroopalaisen kilpailun sivulle

Kilpailun kulku

Kilpailussa on kaksi osiota: kansallinen ja eurooppalainen. Kilpailun ensimmäinen vaihe tehdään monivalintatehtävinä, jotka sisältävät tilastotiedon hakua, tulkintaa ja perustaitoja. Jatkoon päässeet joukkueet toteuttavat kansallisena finaalitehtävänä kahden minuutin mittaisen videon kaikille maille yhteisestä aiheesta. Molemmissa kategorioissa viiden parhaan videon tehneet joukkueet palkitaan kansallisessa palkintotilaisuudessa.

Kansallisen kilpailun kaksi parasta joukkuetta/kategoria jatkavat Euroopan finaaliin. Lisäksi Tilastokeskus järjestää kansallisen yleisöäänestyksen videoista. Yleisöäänestykseen osallistuvat kaikki viisi palkittua videota/kategoria.

Suomessa kansallisen kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistutaan suomeksi, mutta siihen sisältyy myös englanninkielinen osa. Kansalliseen finaaliin tehtävän videon puhuttuna kielenä voi olla kansalliskieli tai englanti. Euroopan finaalissa videoiden tekstitettynä kielenä tulee olla englanti. 

 

Kilpailun kulku kaaviona (pdf), ei saavutettava

Katso tilasto-olympialaisia esittelevä video YouTubessa
Tilasto-olympialaisia esittelevän videon tekstiversio

Materiaaleja