Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Med arbetskraftskostnadsindexets enkät samlas från uppgiftslämnarna kvartalsvis med webblankett uppgifter om antalet anställda och arbetsinsatsens storlek, lönekostnader samt om tariffen för socialförsäkringskostnader, dvs. procentandelen socialförsäkringsavgifter av lönesumman. Inom industrin specificeras uppgifterna efter avlöningsform (tim- vs. månadsavlönade), inom servicebranschen efter deltidsprocent.
Inom de flesta näringsgrenar tas urvalet ut bland de företag som sysselsätter minst 30 löntagare. Inom de småföretagsdominerade näringsgrenarna (byggverksamhet, handel, hotell- och restaurangverksamhet, fastighetsverksamhet, verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik samt uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster) omfattar populationen de företag som sysselsätter minst 20 löntagare. Urvalet uppdateras årligen. Urvalets storlek är totalt drygt 2 000 företag.
Syftet med kvartalsstatistiken över arbetskraftskostnader är att beskriva förändringen i
kostnaderna per arbetad timme på kort sikt. Uppföljningen av arbetskraftskostnaderna är viktig bl.a. med tanke på Finlands konkurrenskraft. Statistiken är också en betydande informationskälla både nationellt och på EU-nivå. Med tanke på statistikuppgifternas tillförlitlighet är varje svar viktigt.
Logga in på blanketten med knappen Besvara enkäten antingen via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som Statistikcentralen skickat. Mera information hittar du i avsnittet Identifiering.
Du kan bekanta dig med frågorna med hjälp av svarsanvisningarna i anvisningsfilerna. På webblanketten finns närmare anvisningar om besvarandet.
Uppgifterna för föregående kvartal kan sparas på blanketten för servicebranchen och industri bara i det fall att de saknas helt. I annat fall ska uppgifterna för föregående kvartal och tidigare kvartal sparas de på en Excel-blankett och sänds som skyddad e-post till adressen tvkindeksi@stat.fi.
Sändning av skyddad e-post: https://turvaviesti.tilastokeskus.fi/
Anvisning: Skicka sekretessbelagd e-post till Statistikcentralen
Logga in på blanketten via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som som Statistikcentralen skickat.
För att du ska kunna logga in på Suomi.fi som uppgiftslämnande organisation måste du via din organisation ha fått fullmakt att besvara enkäten. Fullmakten görs upp i tjänsten Suomi.fi. Här följer Statistikcentralens anvisningar ombefullmäktigande och autentisering.
Eftersom du svarar för organisationens räkning, behöver du en fullmakt av din organisation för Suomi.fi-autentisering. Namnet på den fullmakt som behövs är Delta i datainsamlingar från företag och samfund.
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Statistikcentralen använder de insamlade uppgifterna för att göra upp ett index som beskriver förändringar i arbetskraftskostnader för utförd arbetstimme. Dessutom används materialet till att producera utskrifter för förtjänstnivåindexet, nationalräkenskaperna samt statistik över
företagskonjunkturer.
Material från datainsamlingen används i följande statistik:
Statistik är till nytta också för företagen. Med hjälp av statistik kan företagen följa t.ex. löneutvecklingen eller utvecklingen inom handeln i Finland. Ju mer täckande uppgifter vi får om företagen, desto bättre beskriver vår statistik företagens verksamhet. Företagen får i sin tur bättre statistik som grund för sitt eget beslutsfattande.
Som tack för svaren finns på blankettens avslutningssida en länk till en sammanställning av företagsstatistik där du kan granska statistikuppgifter efter näringsgren. På avslutningssidan kommer man också till tidigare offentliggöranden av statistik och där kan man avgiftsfritt beställa de senaste statistiknyheterna om utvalda ämnen till sin e-post.
Nedläggningstidpunkten anges i punkten "Tilläggsuppgifter". Företagets nya FO-nummer anges i fältet "Nytt FO-nummer".
Arbetade timmar anges för samma tid som lönerna. Om ersättning för timmar som utförts under föregående kvartal har betalats under det aktuella kvartalet, ska både timmarna och motsvarande löner anges.
Om tjänsteårstillägget utgör en del av månadslönen ska tjänsteårstillägget inte specificeras. Annars anges det i punkt Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur.
Retroaktiva löneförhöjningar anges i punkt "Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur".
De anges i punkterna 3a. och Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur.
Löneposter som betalas retroaktivt är bl.a. övertidsersättning som betalas retroaktivt eller lön för övertidsarbete.
Lön som betalats i förskott för semestertid jämställs med löneposter av engångsnatur och anges i punkt Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur. För löneposter av engångsnatur anges inte avlönade timmar.
Arbetspensionsavgifter tas inte ut av löntagare som är under 18 år eller som fyllt 68 år. Arbetslöshetsförsäkringspremier gäller för sin del inte löntagare som är under 17 år eller fyllt 65 år. Det innebär att man vid beräkningen av socialförsäkringsavgifternas procentandel ska beakta detta som en tariffsänkande faktor.
Byte av semesterpenning till ledighet minskar antalet arbetade timmar, men inverkar inte på antalet avlönade timmar.
Till antalet avlönade frånvarotimmar ska man lägga till en avlönad ledig dag på grund av kompenseringen av övertidsarbete/helgarbete. Om övertidsarbetet eller helgarbetet ersätts med avlönad ledighet av motsvarande längd, påverkar det inte uppgiftslämnandet – övertidsarbete eller avlönad ledighet uppges m.a.o. inte.
Om ersättningar för timmarna i arbetstidsbanken inte betalas under det aktuella kvartalet borde inte heller de arbetade timmarna i arbetstidsbanken synas i statistiken.
Om de timmar som arbetats in ersätts i form av pengar ur arbetstidsbanken (t.ex. då anställningsförhållandet upphör) ska den betalda penningersättningen ingå i den förskottsinnehållspliktiga lönesumman och dessutom specificeras under punkten Annan tillfällig lön eller lön av engångsnatur.
En syntetisk option är förvärvsinkomst och ingår i den förskottsinnehållspliktiga lönesumman. Dessutom ska den specificeras i punkten Resultatpremier.
Skattefria cykelförmåner och personalbiljettförmåner som getts som lönedel inkluderas bara under blankettens punkt 3a. Förskottsinnehållningspliktig lön totalt. Dessa uppgifter specificeras inte som andra lönekostnader på blanketten.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Om ditt företag har valts ut som uppgiftslämnare för en datainsamling, tar Statistikcentralen alltid kontakt på förhand per brev eller e-post. Vid kontakttagningen berättar vi vilka uppgifter som samlas in och till vad de används. I datainsamlingar där personuppgifter samlas in är grunden för behandlingen i allmänhet artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679, utförandet av en lagstadgad uppgift.
Vi behandlar uppgifterna konfidentiellt. Uppgifterna publiceras i form av statistik och undersökningar, och inget enskilt företags svar kan urskiljas ur materialet. Statistiskt material kan lämnas ut för statistiska utredningar och vetenskapliga undersökningar.
Företag och sammanslutningar har en lagstadgad skyldighet att besvara Statistikcentralens datainsamlingar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004).
Befrielse från skyldigheten kan sökas med stöd av 8 § i statistiklagen, om besvarandet medför oskälig olägenhet. Med oskälig olägenhet avses uppgiftslämnarens avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare. Befrielse kan bara sökas från enskilda enkäter och
Statistikcentralen kan inte bevilja allmän befrielse från alla datainsamlingar. Befrielse beviljas för viss tid och kan beviljas helt och hållet eller delvis.
När vi överväger att bevilja befrielse beaktar vi uppgiftslämnarens möjligheter att lämna de begärda uppgifterna samt uppgifternas betydelse vid framställningen och utnyttjandet av statistik. Med oskälig olägenhet som orsakas uppgiftslämnaren avses uppgiftslämnarens
avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare.
Vi kan inte bevilja befrielse från uppgiftsskyldigheten på grund av företagets resursbrist, brådska eller eventuella svårigheter att lämna uppgifter eller på grund av andra motsvarande
angelägenheter.
Om du överväger att ansöka om befrielse ska du först kontakta oss. Kontaktuppgifterna finns i enkätens följebrev samt webbsidan.
Du kan ansöka om befrielse med en fritt formulerad skriftlig ansökan eller med blanketten Ansökan om befrielse från skyldigheten att lämna uppgifter (pdf)
Ladda vid behov ner det avgiftsfria programmet Adobe Reader (adobe.com) för att kunna fylla i pdf-filen. Specificera i ansökan de datainsamlingar för vilka du ansöker om befrielse. Du kan lägga till bilagor till ansökan. Skicka ansökan till Statistikcentralens registratorskontor.