Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 8.2.2017

Vapaa-ajanmatkat Kanarian saarille ja risteilyt Ruotsiin lisääntyivät syys–joulukuussa 2016

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ulkomaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 2016 lähes edellisvuoden tapaan. Ruotsiin suomalaiset risteilivät syyskaudella useammin kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana ja matkat Espanjan Kanarian saarille lisääntyivät myös edellisvuodesta. Kotimaan vapaa-ajan matkoja tehtiin saman verran kuin vuotta aiemmin.

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2016* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat matkatyypeittäin syys-joulukuussa 2012-2016* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2016 viimeisellä kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 13,0 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan päivämatkat.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 7,8 miljoonaa. Näistä ilmaismajoitusmatkoja oli 6,0 miljoonaa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 1,8 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Uusimaa säilytti kärkisijansa loppuvuoden matkailumaakuntana. Matkojen määrät Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle lisääntyivät edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Ulkomaille tehtiin syys-joulukuussa 2,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, sisältäen yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä pysyi lähes samalla tasolla verrattuna edellisvuoden syyskauteen. Marraskuu oli suosituin kuukausi yönyliristeilyille lähdettäessä.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon väheni hieman edellisvuoden syyskaudesta. Joulukuu oli kauden suosituin kuukausi käväistä Virossa. Sen sijaan vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin lisääntyi edellisvuoden syyskaudesta. Loppuvuoden aikana Ruotsiin matkustettiin mieluiten marraskuussa.

Espanja on suomalaisten kestosuosikki myös syyskuukausina ja matkoja sinne tehtiin 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Kanarian saarille näistä matkoista suuntautui 140 000. Myös Manner-Espanja on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten loppuvuoden lomailukohteena ja Manner-Espanjaan sekä Baleaarien saarille tehtiinkin loppuvuonna 130 000 matkaa. Joulukuu oli loppuvuoden suosituin kuukausi matkustaa Kanarialle ja lokakuu Manner-Espanjaan.

Välimeren pohjoispuolen valtioihin matkojen määrä pysyi samalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta matkojen painopiste siirtyi läntisen Välimeren maihin.

Keskisessä Euroopassa matkojen määrä kasvoi hieman edellisen vuoden syyskauteen verrattuna. Keski-Euroopassa suosiotaan nosti Saksa.

Kun tarkastellaan vain yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja, tehtiin niitä hieman vähemmän kuin edellisvuoden syys-joulukuussa eli 1,8 miljoonaa. Lokakuu oli näiden matkojen osalta suosituin kuukausi, sillä silloin tehtiin 0,5 miljoonaa ulkomaan matkaa, joiden aikana yövyttiin kohdemaassa.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määränpäänä oli Viro neljäsosalla matkoista ja Välimeren pohjoispuolen rannikko viidesosalla matkoista.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin 1,6 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,9 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Sekä kotimaan että ulkomaan työmatkojen määrä lisääntyi edellisvuodesta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin loka-, marras-, joulukuussa 2016 sekä tammikuussa 2017 yhteensä 4 879 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista. Vuoteen 2011 saakka tiedot kerättiin 15–74-vuotiailta.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (292,9 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 8.2.2017

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Syksy (1.9.-31.12) 2016. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 4.12.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/smat/2016/15/smat_2016_15_2017-02-08_tie_001_fi.html