Itsenäisyyspäivä 2019

Puhe Suomelle

Hyvä Suomi, hyvä päivänsankari,

joulukuun kuudes päivä on Sinun juhlapäiväsi. 102-vuotiaan itsenäisyytesi aikana olet kehittynyt monessa suhteessa mallikelpoiseksi maaksi. Sankaria on tapana kehua, mutta näin suomalaisena kehuminen on joskus vähän vaikeaa. Siksi etsimme maailmalta näkemyksiä siitä, missä Sinä olet onnistunut.

Mieltämme lämmitti erityisesti se, että olet lapsille hyvä maa.


Kun lapset kasvavat Sinun helmoissasi vähän vanhemmiksi, on ilo huomata, että nuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä ja tarjoat heille hyvät eväät elämään.


Tarjoamasi koulutus ja hyvinvointi tuottavat tuloksia, jotka vaikuttavat aikuisuuteen asti.


Tasa-arvo on asia, josta Sinut erityisesti tunnetaan maailmalla. Olet maa, jossa ihmisillä sukupuolesta riippumatta on hyvät mahdollisuudet toimia yhteiskunnassa.

 • Suomi on maailman neljänneksi tasa-arvoisin maa.
  Maailman talousfoorumi (WEF), Global Gender Gap Report 2018
 • Suomessa valta on jakautunut sukupuolille kolmanneksi tasa-arvoisimmin EU:ssa.
  Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE), Gender Equality Index 2019: Power
 • Suomessa on vuoden 2019 alussa tehdyn vertailun mukaan Euroopan maista toiseksi eniten naisia kansanedustajina.
  Parlamenttienvälinen liitto (IPU) ja UN Women, Women in Politics 2019
 • Suomi on maailman kolmanneksi paras maa olla nainen.
  Georgetown Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) ja Oslon rauhantutkimusinstituutti (PRIO), Women, Peace and Security Index 2019


Yritystoiminta, innovaatiot ja kilpailukyky ovat nykyajan valtioille tärkeitä asioita. 102-vuotiaaksi olet poikkeuksellisen hyvin perillä digitalisaatiosta ja innovoinnista. Vireä valtio, kerrassaan!


Elämme näin juhlapäiväsi aikaan vuoden pimeimpiä aikoja. Saatamme täällä välillä valittaa pimeydestä, kylmyydestä, kovaäänisistä keskusteluista, bussipysäkillä liian lähelle tulevista ihmisistä... Valittamisesta huolimatta me olemme keskimäärin varsin tyytyväisiä. Luottavaisiakin olemme. Epäilemme kyllä välillä sitä, että olisit maailman onnellisin maa. Mutta näin ne maailmalla sanovat. 


Tolstoita mukaillen "kaikki onnelliset maat ovat toistensa kaltaisia". Monissa näissä esittämissämme vertailuissa Sinä olet kärkijoukossa muiden Pohjoismaiden kanssa. Vertailujen perusteella tarjoat meille kosolti syitä tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen.


Kelpo saavutuksia 102-vuotiaalta. Lämpimät onnittelut ja hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!

Video "Hyvä Suomi"

Katso video Hyvä Suomi YouTube-palvelussa