Bokslutsstatistik över hotell- och restaurangverksamhet
Producent: Statistikcentralen
Ingångssida: http://
www.stat.fi/til/matipa/index_sv.html
Ämnesområdet: Företag
Tangerande ämnesområde: Transport och
turismTjänster
Finlands officiella statistik (FOS): Ja
Europeiska statistiksystemet (ESS): Ja
Beskrivning
Bokslutsstatistiken över hotell- och restaurangverksamhet beskriver resultatbildningen, lönsamheten och balansräkningens struktur inom de olika näringsgrenarna efter område. Variabler som granskas är resultat- och balansräkningsuppgifter och nyckeltal som beräknas på basis av dem.
Uppgiftsinnehåll
Statistikenhet är ett självständigt affärsföretag. Materialet omfattar inte koncerner eller företagens arbetsställen. De statliga affärsföretagen ingår i materialet. Däremot ingår inte den offentliga sektorns myndighetsenheter eller ideella organisationer. Som identifieringskod används företags- och organisationsnumret, dvs. FO-numret.
Materialet omfattar resultat- och balansräkningsuppgifter, specifikationsuppgifter om intäkter och kostnader, ökningar och minskningar av anläggningstillgångar, antalet anställda, löner och socialkostnader. Dessutom ingår företagens primär- och klassificeringsuppgifter, som fås ur Statistikcentralens företagsregister.
På basis av materialet produceras nyckeltal efter näringsgren och statistik över resultat- och balansräkningsuppgifter samt strukturuppgifter.
Eftersom materialet omfattar uppgifter som beskriver affärsverksamheten på enhetsnivå, gäller de allmänna sekretessbestämmelserna för användning och utlämnande av materialet. Den statistik som sammanställs över materialet är offentlig, dock med den begränsningen att det inte går att identifiera uppgifter om enskilda företag.
Klassificeringar
Näringsgrensindelningen TOL 2002, TOL 2008, storleksindelning, institutionell sektorindelning.
Insamlingsmetoder och uppgiftskälla
Materialet omfattar täckande uppgifter om nästan alla affärsföretag i alla näringsgrenar inom hotell- och restaurangverksamhet. Uppgifterna samlas delvis in direkt från företagen och delvis genom utnyttjande av skatteförvaltningens näringsskattematerial och Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister. Urvalet för direkt datainsamling har definierats efter näringsgren på basis av omsättning och antalet anställda. Resultat- och balansräkningsuppgifterna för mindre företag och företag som inte besvarat enkäten erhålls ur administrativa material och övriga uppgifter imputeras genom utnyttjande av administrativa register, uppgifter ur företagsregistret och ur den egna enkäten. Företagens klassificeringsuppgifter samlas i regel in ur Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister.
Datainsamling
Uppdateringsfrekvens
Årligen.
Färdigställs eller offentliggörs
Förhandsuppgifterna färdigställs den andra veckan i juli året efter statistikåret. De slutliga bokslutsuppgifterna färdigställs 14 månader efter utgången av statistikåret.
Tidsserie
Bokslutsstatistik har producerats sedan år 1974.
Nyckelord
anläggningstillgångar, balansräkningar, bokslut, företag, förädlingsvärde, hotellbranschen, hotellverksamhet, investeringar, lönsamhet, näringsgrenar, omsättning, personal, restaurangverksamhet, resultaträkningar
Kontaktinformation
http://tilastokeskus.fi/til/matipa/yht_sv.html
Senast uppdaterad 22.08.2014