Denna statistik har lagts ned.
Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.
Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.
Publicerad: 20.9.2012
Sme-företagen ökade branschens omsättning år 2011
Företagen inom hotell- och restaurangverksamhet uppvisade ett relativt gott resultat år 2011. Näringsgrenens omsättning ökade med 6 procent och upp-gick till totalt 5,7 miljarder euro. Ökningen av omsättningen var 331 miljoner euro. Sme-företagens andel av denna ökning var 82 procent. Enligt de preliminära uppgifterna var lönsamheten inom näringsgrenen bättre än året innan.
Hotell- och restaurangverksamhetens lönsamhet 2010– 2011*
*preliminära uppgifter
Omsättningen inom hotell- och logiverksamhet var 1,4 miljarder euro, vilket var en ökning med 2,9 procent från föregående år. Branschen uppvisar en förbättring av lönsamheten, men verksamheten är fortfarande olönsam, mätt med nettoresultatet. De finansiella kostnaderna drog ned nettoresultatet till ett minusresultat, redan för tredje året i rad.
För restaurang-, catering- och barverksamheten var det ett gott år. Omsätt-ningen uppgick till 4,3 miljarder euro, vilket var en årsförändring på 7 procent. Måttligt ökade kostnader för affärsverksamheten förstärkte bidragen, vilket ledde till att lönsamheten var bättre än året innan.
Uppgifterna som baserar sig på skatteförvaltningens näringsbeskattningsmaterial har kompletterats med Statistikcentralens egen enkät.
Källa: Bokslutsstatistik över hotell- och restaurangverksamhet 2011, Statistikcentralen
Förfrågningar: Merja Kijunen 09 1734 3284, rakenne.tilastot@stat.fi
Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds
Uppdaterad 20.9.2012
Finlands officiella statistik (FOS):
Bokslutsstatistik över hotell- och restaurangverksamhet [e-publikation].
2011. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 22.11.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/matipa/2011/matipa_2011_2012-09-20_tie_001_sv.html