Denna statistik har lagts ned.
Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.
Begrepp och definitioner
- Basindex
I basindexet jämförs priset vid beräkningstidpunkten alltid med bastidpunkten. I basindexet byts vikterna ut vanligen mera sällan än varje år, t.ex. med fem års mellanrum.
- Förmedlingshandel
Vid förmedlingshandel köper en finländsk ekonomienhet varor från utlandet och återförsäljer dem oförändrade till utlandet utan att varorna transporteras via Finland. Förmedlingshandeln bokförs bara under exporten.
- Index
Indexet är ett relationstal, som beskriver den relativa förändringen av en variabel (t.ex. pris, antal eller värde) i förhållande till basperioden (t.ex. år). Varje tidpunkts indextal anger hur många procent en viss variabel är av basperiodens pris, mängd eller värde vid ifrågavarande tidpunkt. Medeltalet av basperiodens indextal är 100.
- Indexformel
Indexformeln är en matematisk funktion och med hjälp av den räknar man från observationsvärden ut ett enskilt nyckeltal som beskriver förändring (t.ex. Fischers, Laspeyres' och Paasches indexformler).
- Indextal
Indextalet är en storhet som används inom prisindexen och som anger priset, medelpriset eller indexet under jämförelsetidpunkten i förhållande till priset, medelpriset eller indexet under bastidpunkten. Indextalet för bastidpunkten anges vanligen med talet hundra. T.ex. om indextalet för en vara under en viss tidpunkt är 105,3 betyder det att priset på varan har stigit med 5,3 procent från bastidpunkten.
- Kedjeindex
I kedjeindexet sker jämförelsen alltid mellan efter varandra följande beräkningstidpunkter. I kedjeindexet förs indextalen för en viss bastidpunkt framåt med förändringen av två beräkningstidpunkter. I kedjeindexet byts vikten i princip under varje beräkningstidpunkt.
Ibland talar man om kedjeindex också i det fall att jämförelseperioden hålls fast i jämförelsen under året, men jämförelseperiod och indexets viktstruktur ändras alltid när ett nytt år börjar.
- Kostnadsindex
Kostnadsindexet beskriver kostnadsförändringar som föranleds företagare för anskaffning av insatser vid genomförande av ackord eller uppdrag.
Den egna arbetsinsatsen samt olika köpta produkter och tjänster ger upphov till kostnader. Kostnadsindexen kallas ibland också för insatsindex.
Kostnadsindexet beskriver prisförändringar på kostnadsfaktorer i förhållande till valt basår. Kostnadsindexen beräknas med en metod där olika kostnadsfaktorer vägs samman med deras andelar av totalkostnaderna. Vid beräkningen används Laspeyres' prisindexformel, varvid viktandelarna gäller för basåret.
Statistikcentralen producerar kostnadsindex bl.a. för branscherna husbyggande och anläggningsverksamhet, jordbruks- och skogsmaskiner samt lastbils- och buss-, spår-, taxi- och sjuktransporttrafiken.
- Månadsförändring
Månadsförändring är den relativa förändringen av indexet från tidpunkten månaden innan. Förändringen anges vanligen i procent.
- Viktstruktur
Viktstrukturen beskriver vilken betydelse respektive underindex (vara, löntagargrupp o.d.) har med tanke på totalindexet.
- Årsförändring
Årsförändring är indexets relativa förändring jämfört med motsvarande period året innan (t.ex. årsförändring av totalindexet för konsumentpriset, dvs. inflation).
Statistik:
Kostnadsindex för taxi- och ambulanstrafik [e-publikation].
Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 18.12.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/tslhi/kas_sv.html