Denna sida är arkiverad.

Uppgifter som publicerats efter 5.4.2022 finns på den förnyade webbplatsen.

Gå till den nya statistiksidan.

Tabellbilaga 1. Nya och nedlagda företag efter näringsgren

Öppna den här tabellen större
Näringsgren Nya Q4/2019 Nya, andel av företagsbeståndet, % Förändring Q4/2019–Q4/2018 Nedlagda Q3/2019 Nedlagda, andel av företagsbeståndet, % Förändring Q3/2019–Q3/2018
Totalt 9 029 2,3 1 174 4 156 1,1 355
M Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik 1 563 2,7 273 567 1,0 26
G Handel 1 080 1,9 175 732 1,3 55
F Byggverksamhet 1 049 2,0 113 525 1,0 52
S Annan serviceverksamhet 690 2,5 101 353 1,3 67
H Transport och magasinering 651 2,7 48 302 1,3 28
N Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster 616 2,9 61 259 1,2 48
J Informations- och kommunikationsverksamhet 530 2,9 29 196 1,1 13
R Kultur, nöje och fritid 481 3,6 33 141 1,1 27
C Tillverkning 451 1,6 45 238 0,9 13
L Fastighetsverksamhet 443 1,5 67 168 0,6 -22
I Hotell- och restaurangverksamhet 386 2,5 50 263 1,7 45
Q Vård och omsorg; sociala tjänster 369 3,0 102 115 0,9 -15
A Jordbruk, skogsbruk och fiske 272 1,3 23 128 0,6 18
P Utbildning 256 3,4 18 82 1,1 6
K Finans- och försäkringsverksamhet 107 2,4 -3 54 1,2 -11
E Vattenförsörjning 35 1,8 20 9 0,5 -1
D Försörjning av el, gas, värme och kyla 28 2,6 16 7 0,6 1
B Utvinning av mineral 10 0,9 2 6 0,5 1
T Förvärvsarbete i hushåll 0 0,0 0 1 0,6 0
Andra näringsgrenar (O, U, X) 12 3,4 1 10 2,8 4

Källa: Nya och nedlagda företag. Nya företag 2019, 4:e kvartalet; nedlagda företag 2019, 3:e kvartalet. Statistikcentralen

Förfrågningar: Ritva Tikkanen 029 551 3300, rakenne.tilastot@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Mari Ylä-Jarkko


Uppdaterad 23.04.2020

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Nya och nedlagda företag [e-publikation].
ISSN=1799-2338. 4:e kvartalet 2019, Tabellbilaga 1. Nya och nedlagda företag efter näringsgren . Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 8.5.2025].
Åtkomstsätt: http://stat.fi/til/aly/2019/04/aly_2019_04_2020-04-23_tau_001_sv.html