Pressmeddelande 16.8.2010

Gunnar Modeen-medaljen till Lars Thygesen

Gunnar Modeen-medaljen, som Statistiska Samfundet i Finland tilldelar vart tredje år, tilldelades i år till Lars Thygesen, nuvarande avdelningsdirektör för försäljnings- och marknadsföringsavdelningen vid Danmarks Statistik. Medaljen överläts i samband med det nordiska statistikermötet den 13 augusti 2010.

Lars Thygesen har varit med om att utveckla en helt registerbaserad folkräkning, som genomfördes i Danmark som första land i världen år 1980. Hans insats i utvecklingen av registerbaserade metoder har haft en banbrytande betydelse för hela statistikproduktionen.

Thygesen har utmärkt sig inom det internationella samarbetet i bl.a. Norden, Europa, Mellanöstern, Afrika och OECD:s statistikdirektorat. Lars Thygesen har arbetat med statistik i hela sitt professionella liv, i över 40 år.

Gunnar Modeen (1895 - 1988) var en inflytelserik person inom statistikbranschen i Finland i början av 1900-talet. Han inverkade speciellt på utvecklingen av befolkningsstatistik och den finländska befolkningspolitiken på 1930- och 1940-talen. Han utvecklade också bostads- och lönestatistik samt levnadskostnadsindex.

Åren 1920 - 1936 arbetade Gunnar Modeen vid Statistiska centralbyrån och år 1936 utnämndes han till chef för byrån för social forskning vid socialministeriet. År 1920 var han med att grunda Statistiska Samfundet i Finland, där han också var ordförande i ett par omgångar.

Efter Gunnar Modeens bortgång år 1998 grundades en medaljfond till hans minne. Enligt fondens stadga överlåts medaljen till en betydande nordisk statistiker från det land som respektive år arrangerar mötet. Mottagaren av medaljen väljs av styrelsen för Statistiska Samfundet i Finland och medaljen överlåts i samband med det nordiska statistikermötet. Den första medaljen överläts vid det nordiska statistikermötet i Finland år 1989.

Förfrågningar: Nordiska statistikermötet 2010
Statistiska Samfundet i Finland