Pressmeddelande 28.10.2010

Befolkningen i Norden blir allt äldre

I Norden är 4 - 5 procent av befolkningen för närvarande 80 år eller äldre och andelen förväntas öka till 8 procent fram till år 2040. Uppgifterna framgår av den senaste utgåvan av Nordisk statistisk årsbok – Nordic Statistical Yearbook 2010.

I den nordiska årsboken finns också följande statistiska uppgifter:

  • I Norden föddes år 2009 totalt över 300 000 barn och i Finland drygt 60 000 barn.
  • Den nordiska befolkningen förväntas öka snabbast på Åland fram till år 2035, med 27 procent. På Island förväntas befolkningen öka med 24 procent och i Norge med 21 procent, men i Finland bara med 11 procent.
  • Finland har flest studerande på universitets- och högskolenivå av alla nordiska länder. I Finland studerar var femte 20 - 39-åring på högskolenivå, i Sverige och på Island var sjunde och i Danmark och Norge omkring var åttonde.
  • Flest sysselsatta inom jordbruk, skogsbruk och fiske har Island, drygt 5 procent av alla sysselsatta. Finland har det näst största antalet, något under 5 procent. I Sverige arbetar bara omkring 2 procent av de sysselsatta inom basnäringarna.

Nordisk statistisk årsbok också på nätet

Nordisk statistisk årsbok är ett infopaket med jämförande statistiska uppgifter bl.a. om miljö, befolkning, utbildning, arbetsmarknad, näringsliv och ekonomi. Statistiken omfattar de fem nordiska länderna samt de självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland.

Utöver figurer och tabeller har årsboken kortfattad bakgrundsinformation om olika ämnen. Materialet presenteras på både svenska och engelska. På internet finns det dessutom en gratis databas som innehåller en mängd jämförelseinformation om Norden. Databasen och pdf-versionen av årsboken finns på Nordiska ministerrådets webbplats www.norden.org

Årsboken utges av Nordiska ministerrådet och kostar 50 euro. Boken kan beställas via Statistikcentralens försäljningstjänst (09) 1734 2011 eller per e-post myynti.@stat.fi

Förfrågningar: Hans Baumgartner, Statistikcentralen, (09) 1734 2399, förnamn.efternamn@stat.fi