Nyheter 16.1.2014

Förhandsbedömningar om effekterna av revideringen av nationalräkenskaperna

EU:s statistikbyrå Eurostat har publicerat förhandsbedömningar om effekterna av revideringen av nationalräkenskaperna ENS 2010 i medlemsländerna. De nya metoderna som införs i och med revideringen inverkar på bruttonationalproduktens nivå i medlemsländerna. De största metodförändringarna som inverkar på BNP är hantering av forsknings- och utvecklingsutgifter samt utgifter för försvarsmaterial som investeringar.

Länk till Eurostats meddelande

Enligt preliminära bedömningar väntas BNP:s nivå i Finland stiga under 2000-talet på grund av införandet av metodrevideringarna i ENS 2010 med i genomsnitt omkring fyra procent. I samband med revideringen kommer Statistikcentralen att göra andra ändringar i nationalräkenskapernas tidsserier som inverkar på BNP. Man kan ännu inte ge en exakt bedömning av den sammanlagda verkan av ändringarna.

Utöver bruttonationalprodukten inverkar revideringen av ENS 2010 bland annat på den offentliga sektorns underskott och skuld. I detta skede kan man ännu inte förutse revideringens inverkan på t.ex. om hur kriterierna som fastställts i EU för den offentliga sektorn uppfylls.

Det reviderade nationalräkenskapssystemet ENS 2010 införs i medlemsländerna före slutet av september 2014. Revideringen av ENS 2010 som gäller EU är enhetlig med den globala reformen av nationalräkenskaperna (SNA 2008).

Statistikcentralen inför ENS 2010 i huvudsak i juli 2014. Uppgifter om innehållet i revideringen och om övergångstidtabellen finns på Statistikcentralens sida ENS 2010.

Förfrågningar: Mika Sainio 09 1734 2686