3.12.2004
Förfrågningar: Eija Pohjansaari (09) 1734 3394, Marjatta Tenhunen (09) 1734 2927, Aija Tiainen (09) 1734 3674 Ansvarig statistikdirektör: Kaija Hovi
Underskottet inom utrikeshandeln med tjänster ökade 2003
De finländska företagens export av tjänster
minskade år 2003 med en och en halv procent och uppgick till 3 303
miljoner euro. Tjänster i utlandet köptes för sin del för
3 823 miljoner euro, vilket är något över fem procent mer än året
innan. Underskottet inom utrikeshandeln med tjänster ökade med
omkring en halv miljard euro. Uppgifterna framgår av
Statistikcentralens publikation Yritysten kansainvälistyminen
2003.
Också exportstrukturen ändrades jämfört med året innan. Andelen kunskapsintensiva företagstjänster (exkl. datateknik- och informationstjänster) var nästan en tredjedel av den totala exporten, medan de år 2002 utgjorde en fjärdedel av exporten av tjänsteprodukter. Datatekniktjänsterna blev för sin del den viktigaste enskilda inkomstkällan vid exporten med tjänster.
Royalty- och licensinkomster från utlandet minskade med omkring 150 miljoner euro jämfört med året innan. Också exporten av datateknik- och informationstjänster krympte något. Byggtjänster utomlands ökade med mer än 80 miljoner euro jämfört med föregående år, särskilt exporten av byggtjänster till Ryssland visade en ökning.
Exporten och importen av kunskapsintensiva företagstjänster ökade
Exporten av kunskapsintensiva företagstjänster (exkl. datateknik- och informationstjänster) ökade med omkring 190 miljoner euro jämfört med året innan och uppgick till 1 031 miljoner euro. De viktigaste tjänsterna inom denna grupp var Forskning och utveckling (FoU-tjänster) samt arkitekttjänster, ingenjörstjänster och andra tekniska tjänster, vilkas sammanräknade andel utgjorde något över hälften av exporten av kunskapsintensiva företagstjänster.
Importen av kunskapsintensiva företagstjänster ökade med omkring 255 miljoner euro och deras andel av den totala importen av tjänster steg till omkring en tredjedel. Mest ökade utgifterna för FoU-tjänster och reklam. Den viktigaste enskilda posten i importen av tjänster var tjänsterna mellan dotter- och intressebolag och filialer. Dessa uppgick till 617 miljoner euro, dvs. något under hundra miljoner euro mer än året innan. De finländska företagen betalade 545 miljoner euro i royaltyer och licensavgifter till utlandet, dvs. 96 miljoner euro mindre än föregående år.
EU-15-områdets andel av exporten och importen av tjänster är växande
Underskottet i Finlands tjänstehandel med EU-15-länderna ökade, medan underskottet gentemot USA minskade. Omkring hälften av Finlands inkomster av tjänstehandeln kan hänföras till EU-15-området. Exporten till området har ökat med 434 miljoner euro under åren 2000-2003. Största delen, omkring en tredjedel av tjänsteexporten till EU-15-området går till Sverige. EU-15-ländernas andel av tjänsternas totala import har vuxit med en årlig takt av två procent från år 2000 och var 59 procent år 2003. Den viktigaste enskilda handelspartnern var USA, varifrån tjänster köptes till ett värde av 650 miljoner euro.
Tjänsteexport efter typ av tjänst, miljoner euro
*Kunskapsintensiva företagstjänster, med undantag av datateknik- och informationstjänster, klassificeras i Statistikcentralens förfrågan som diverse företagstjänster.
Uppgifterna om utrikeshandel med tjänster baserar sig på Statistikcentralens årliga företagsenkät. I publikationen Yritysten kansainvälistyminen 2003 finns uppgifter om utrikeshandel med rese- och transporttjänster samt övriga tjänster, utrikeshandel med varor, direkta placeringar och utlandsägda företags verksamhet i Finland. Dessutom finns det internationella jämförelser i publikationen.
Källa: Yritysten kansainvälistyminen 2003. Statistikcentralen