Denna statistik har lagts ned.
Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.
Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.
Publicerad: 5.12.2014
Tjänsterna och den globala produktionen gav Finland intäkter på över 4 miljarder euro år 2013
Offentliggörandet har korrigerats 22.5.2015. Korrigeringarna har markerats med rött.
Enligt Statistikcentralen gav överskottet i utrikeshandeln med tjänster och bidragen vid försäljningen av varor som tillverkats utomlands Finland 4,3 miljarder euro i intäkter år 2013. Tjänster exporterades för 14,3 miljarder euro år 2013. Importen av tjänster uppgick till 12,8 miljarder euro, vilket innebär att utrikeshandeln med tjänster visade ett överskott på 1,5 miljarder euro.
Export, import och överskott av tjänster 2013, mn euro
Figuren har korrigerats 22.5.2015.
Förutom när det gäller utrikeshandeln med tjänster erhölls 2,8 miljarder euro i intäkter från försäljning av varor som tillverkats utomlands. En stor del av förädlingsvärdet av varor som tillverkats utomlands uppkommer inte under tillverkningsprocessen, utan gäller immateriella rättigheter (varumärken, modeller, upphovsrätter och patent). Därför bokförs också intäkterna till hemlandet för de företag som verkar internationellt. Också inom exporten av tjänster är andelen intäkter som uppkommer från immateriella rättigheter stor.
Bidrag för försäljning av varor som tillverkats utomlands 2013, mn euro
Post | 2013 |
Nettoförsäljning av varor som hanterats utomlands och varuförmedling | 2 810 |
Tjänsteposter
Mest inkomster erhölls från datatekniktjänster, vilka utgjorde något över en tredjedel av exporten. Merparten av dessa var övriga datatekniktjänster, såsom konsulterings- och realiseringstjänster avseende utrustning och programvaror. Andra betydande tjänsteposter inom exporten var licenser för nyttjande resultat av forskning och utvecklingen samt byggande och projektleveranser. Dessa tre poster omfattar sammanlagt över hälften av tjänsteexporten och de visar också ett klart överskott.
Importen av tjänster var mer splittrad än exporten sett till tjänsteposter. Den största enskilda tjänsteposten inom tjänsteimporten var övriga datatekniktjänster, vars andel är något under 15 procent av importen av tjänster. Övriga företagstjänster utgör i sin helhet över hälften av tjänsteexporten och merparten av denna post består av tekniska tjänster, handel och övriga företagstjänster samt forsknings- och utvecklingstjänster. Poster med det största underskottet var forsknings- och utvecklingstjänster samt reklam, marknadsföring och opinionsmätningar.
Regioner
Inom exporten av tjänster var Sverige, Förenta staterna, Tyskland och Storbritannien våra viktigaste handelspartner. Deras andel av tjänsteexporten var något över en tredjedel, även om utrikeshandeln med tjänster visade ett underskott gentemot alla dessa länder. Tjänsteimporten var mer koncentrerad än tjänsteexporten när man ser till regioner. Inom importen av tjänster kan också Irland, utöver ovan angivna länder, anses höra till våra viktigaste handelspartner. Dessa fem länder hade en andel på något under 60 procent av tjänsteimporten.
Utöver EU-länderna hade Asien och Amerika en betydande andel av både tjänsteexporten och tjänsteimporten. Tillsammans omfattar dessa tre något under 87 procent av tjänstexporten och över 90 procent av tjänsteimporten. Av länderna i Asien var Kina Finlands viktigaste handelspartner både inom exporten och importen. Kinas andel var över 40 procent av importen från Asien, medan dess andel av exporten till Asien var något under en femtedel. När det gäller Amerika är Förenta staternas andel mest betydande både av exporten och av importen.
Tjänster efter region
Mer än hälften av exporten av tjänster gick till EU-länder. De viktigaste tjänsteposterna inom exporten när det gäller Europeiska unionen var telekommunikations-, datateknik- och informationstjänster samt övriga företagstjänster som tillsammans utgör något över två tredjedelar av tjänsteexporten till EU-området.
Inom importen av tjänster var EU:s andel något under 70 procent. Betydande tjänsteposter inom importen var övriga företagstjänster, telekommunikations-, datateknik- och informationstjänster, royaltyer och licensavgifter, ej specificerat någon annanstans. Tillsammans utgör dessa något under 80 procent av importen av tjänster från EU-området. Utrikeshandeln med tjänster visade ett underskott gentemot EU-området.
Viktiga handelspartner inom både tjänsteexporten och -importen fanns också i Asien och Amerika. Överskottet i utrikeshandeln med tjänster uppkom till största delen vid handeln med Asien samt de europeiska länder som inte hör till EU. Utrikeshandeln med tjänster med länder i Afrika och Oceanien är däremot obetydlig.
Källa: Utrikeshandel med tjänster 2013, Statistikcentralen
Förfrågningar: Pauliina Peltonen 029 551 2585, Risto Sippola 029 551 3383, globalisaatio.tilastot@stat.fi
Ansvarig statistikdirektör: Hannele Orjala
Publikationen i pdf-format (206,0 kB)
- Tabeller
-
Tabeller i databaser
Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.
Tabellbilagor
Uppdaterad 5.12.2014
Statistik:
Utrikeshandel med tjänster [e-publikation].
ISSN=1798-3517. 2013. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 18.12.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/pul/2013/pul_2013_2014-12-05_tie_001_sv.html