Mikroaineistot

Tilastokeskuksesta on saatavana mikroaineistoja eli yksikkötason aineistoja tieteellisiin tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin.

Tutkijapalvelut tarjoaa valmisaineistoja sekä aineistojen räätälöintiä tutkimustarpeen mukaan. Aineistoja on saatavana monipuolisesti sekä yritys- että henkilötietokannoista. Aineistot, niiden räätälöinti ja etäkäyttö ovat maksullisia.

Aineiston kokoamisessa ja luovuttamisessa noudatetaan tilastolainsäädäntöä ja laissa määriteltyjä tietosuoja- ja salassapitokäytäntöjä. Aineistojen luovuttamiseen tarvitaan käyttölupa. Tutustu tutkijapalveluiden sääntöihin (pdf).

Ajankohtaista tutkijapalveluissa

Hintamuutoksista tulossa tietoa marraskuussa (14.10.2021)

Ensi vuodelle voi olla tiedossa jopa kymmenien prosenttien suuruisia hinnankortuksia tutkijapalveluiden hinnoissa. Käymme neuvotteluja CSC:n, OKM:n ja VM:n kanssa ja selvitämme muun muuassa mahdollisuutta, että saisimme luvan kattaa osan kustannuksista budjetissa kohdennettavalla hintatuella, jotta hinnankorotukset olisivat mahdollisimman pienet. 

Tutkijapalveluiden uutiskirje lähetetty asiakkaille (13.10.2021)

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista. Jatkossa uutiskirje julkaistaan noin kaksi kertaa vuodessa. Tutustu uutiskirjeeseen.

Tutkimusaineistot etäkäytössä -opas julkaistu (12.10.2021)

Opas antaa perusvalmiudet käyttöluvallisten tutkimusaineistojen tietoturvalliseen käyttöön etäkäyttöympäristössä. Sen avulla saa kokonaiskuvan etäkäytön juridisista periaatteista, tietosuojakysymyksistä, hakuprosessista ja sopimuskäytännöistä sekä etäkäytön hyvistä käytännöistä. Oppaassa esitellään myös SISU-mikrosimulointimallia. Jokaisen FIONA-etäkäyttöjärjestelmää käyttävän tutkijan kannattaa tutustua päivitettyyn oppaaseen.
Tutustu Tutkimusaineistot etäkäytössä -oppaaseen. 

Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä

(Päivitetty 18.10.2021)

  • Käyttäjien lisäys tai käyttöluvan voimassaolon jatkaminen: noin 4 viikkoa
  • Valmisaineistot: noin 7 viikkoa
  • Räätälöitävät aineistot: noin 5 viikkoa
  • Kuolemansyyt / muut tunnisteelliset aineistot: noin 1 viikko

Aika hakemuksen käsittelystä aineiston saamiseen vaihtelee aineiston laajuuden mukaan.

Aineiston hakuprosessi 

 

Tutustu aineistoihin. Hae käyttölupaa. Käsittelemme hakemuksesi. Teemme sopimuksen. Koostamme aineiston. Toimitamme aineiston.

Ota yhteyttä

Kaikissa tutkimusaineistoja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: tutkijapalvelut@stat.fi.

Jos haluat asioida puhelimitse, lähetä soittopyyntö meille sähköpostilla ja kerro viestissä, mitä asiasi koskee. Näin osaamme etsiä sopivan asiantuntijan asioimaan kanssasi.