Nyheter 15.5.2014

Ny statistik över storföretags omsättning

Statistikcentralen börjar fr.o.m. 28.5.2014 månatligen publicera statistik över omsättningsestimat för storföretag. Omsättningsestimatet för storföretag beskriver utvecklingen av omsättningen i de mest betydande företagen i sin näringsgren med en eftersläpning på ungefär en månad från utgången av statistikmånaden.

Omsättningsestimatet för storföretag beskriver konjunkturutvecklingen för de största företagen. Uppgifterna i statistiken kan således användas för uppföljning av utvecklingen av företagsekonomin och marknaden på kort sikt vid sidan om annan konjunkturstatistik.

Omsättningsestimatet för storföretag baserar sig på ett urval av 2 000 företag inom industri, byggverksamhet, handel och andra servicebranscher. Statistiken omfattar inte primärproduktion samt finans- och försäkringsverksamhet.

De företag som ingår i statistiken står för nästan 70 procent av omsättningen från alla företag i Finland, svarar för över hälften av alla gjorda investeringar och sysselsätter drygt 40 procent av de anställda i alla företag.

Mer detaljerade uppgifter som producerats på basis av totalmaterialet för olika näringsgrenar publiceras med en eftersläpning på 2 1/2 månader. Om vissa näringsgrenar inom handeln publiceras preliminära uppgifter med en eftersläpning på 1 1/2 månad. Om detaljhandeln publiceras dessutom snabbestimat med något under en månads eftersläpning efter utgången av statistikmånaden.

Ingångssidan till statistiken Omsättningsestimat för storföretag

Förfrågningar: Aki Niskanen tfn 09 1734 2657 (fr.o.m. 9.6.2014 tfn 029 551 2657), palvelut.suhdanne@stat.fi