4. Regionala skillnader mellan olika typer av barnfamiljer
4.1 Sambofamiljer vanliga på Åland
Den vanligaste typen av barnfamilj i alla landskap är familjer med gift par, även om det också finns klara skillnader mellan landskapen. Skillnaderna beror på hur vanligt det är med familjer med sambor och ensamstående förälder i landskapet.
På Åland och i Lappland finns det relativt sett flest sambor. Mellersta och Södra Österbotten representerar den andra ytterligheten. På Åland är 29 procent av barnfamiljerna sambofamiljer, i Lappland omkring 23 procent. I 14 landskap är de samboende parens andel högre än i landet i genomsnitt, i sex landskap är det lägre (figur 7).
Figur 7. Andelen sambofamiljer av barnfamiljer efter landskap år 2009
På kommunnivå placerar sig de åländska kommunerna i täten i fråga om hur vanligt samboendet är. Av kommunerna i Fasta Finland är andelen störst i Savukoski i Lappland, där den är 33 procent. Av barnfamiljerna i Luhanka är 31 procent sambofamiljer. I Utsjoki, Gustavs och Enontekis är andelen sambofamiljer av barnfamiljerna 30 procent. Den relativt sett lägsta andelen sambor i Fasta Finland finns i Larsmo (6 %).
4.2 Minst enföräldersfamiljer i Österbotten
Det finns också tydliga regionala variationer i hur vanligt det är med enföräldersfamiljer. I siffrorna över landskap avviker landskapen i Österbotten från de övriga landskapen till förmån för den traditionella familjen. Det finns minst enföräldersfamiljer där. I Nyland och Päijänne-Tavastland (23 %) finns det flest enföräldersfamiljer. I Nyland är andelen hög på grund av Helsingfors och i Päijänne-Tavastland på grund av Lahtis. (Figur 8)
Figur 8. Andelen ensamförsörjarfamiljer av barnfamiljerna efter landskap år 2009
Variationerna mellan landskapen i andelen enföräldersfamiljer beror på olika andelar familjer med mor och barn. Andelen familjer med far och barn är 2–3 procent i alla landskap.
På kommunnivå finns det relativt sett flest enföräldersfamiljer i Sottunga (45 %), Helsingfors (29 %), Hartola och Mariehamn (28 %). Relativt sett minst enföräldersfamiljer finns det i Fasta Finland i kommunerna Larsmo (4 %) och Yli-Ii (6 %)
Larsmo kan anses vara den mest traditionella kommunen i Finland, om man ser till familjestrukturen, eftersom kommunen har den lägsta andelen enföräldersfamiljer och på motsvarande sätt den högsta andelen familjer med gifta par. I Larsmo finns också Finlands fjärde högsta genomsnittliga antal hemmaboende barn i barnfamiljer 2,79, efter Merijärvi och Yli-Ii (2,86) samt Sievi (2,85). Medeltalet för hela landet är 1,83.
Majoriteten av fäderna och mödrarna i enföräldersfamiljer har civilståndet frånskild. Bara sex procent av männen är änklingar och bara tre procent av kvinnorna änkor. De upplösta samboförhållandena har ökat antalet ogifta i enföräldersfamiljer. Av familjerna med mor och barn är redan 41 procent av mödrarna ogifta, av fäderna 26 procent (tabell 3, kapitel 1).
Källa: Befolknings- och dödsorsaksstatistik, Statistikcentralen
Förfrågningar: Marjut Pietiläinen (09) 1734 2798, Timo Nikander (09) 1734 3250, vaesto.tilasto@stat.fi
Ansvarig statistikdirektör: Jari Tarkoma
Uppdaterad 30.11.2010
Finlands officiella statistik (FOS):
Familjer [e-publikation].
ISSN=1798-3223. Översikt 2009,
4. Regionala skillnader mellan olika typer av barnfamiljer
. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 5.10.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/perh/2009/02/perh_2009_02_2010-11-30_kat_004_sv.html