Julkaistu: 24.6.2025
Innovaatiotoimintaa harjoittavat yritykset pitäneet pintansa muita paremmin
Korjattu 30.6.2025. Kuvioita 2 ja 3 on korjattu.
Suomalaisyritysten liiketoimintaympäristö on ollut viime vuosina haastava. Koronapandemian synkkien pilvien väistyttyä Venäjän hyökkäyssodan liikkeelle sysäämä energiakriisi ja sen nostattama yleinen epävarmuus heittivät pian uusia kapuloita elinkeinoelämän rattaisiin.
Yritysten keinot selvitä kriiseistä vaihtelevat. Syvä kassa auttaa selviämään monenlaisesta pinteestä, mutta myös ketteryydellä ja mukautumiskyvyllä voi päästä pitkälle. Innovaatiotoimin kytkeytyy oleellisesti erityisesti jälkimmäisiin ominaisuuksiin.
Kansantalouden vaikeudet heijastuvat moniin yritysten liiketoiminnan aktiivisuutta kuvaaviin mittareihin. Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit tuo yhteen tiedot yritysten innovaatioiminnasta ja liiketaloudellisesta suoriutumisesta mahdollistaen – muun muassa –innovaatiotoiminnan ja resilienssin suhteeseen liittyvien tarkasteluiden tekemisen yli ajan.
Vuosi sitten ensi kertaa julkaistu indikaattorikokonaisuutta on nyt täydennetty uusilla, vuotta 2023 koskevilla tilinpäätöstiedoilla. Kokeellisen tilaston innovaatiotoimintaa koskevat tiedot perustuvat edelleen vuoden 2022 innovaatiotutkimukseen (https://stat.fi/kyselyt/inno), jossa kartoitettiin yritysten innovaatiotoimintaa ajanjaksolla 2020–2022.
Kuvio 1. Liikevaihdon vuosimuutos innovaatiotoiminnan ja toimialan mukaan, 2023
Liikevaihto on ilmeisin yritysten taloudellisen toimeliaisuuden mittari. Vuonna 2023 yritysten yhteenlaskettu liikevaihto supistui vuodentakaiseen verrattuna erityisesti teollisilla toimialoilla (TOL2008 B–E) mutta vähäisemmässä määrin myös tarkastelun kohteena olevilla palvelutoimialoilla (TOL2008 G46–M73 pl. K ja I). Innovaatiotoiminnan harjoittamisella näyttää kuitenkin olleen molempien toimialojen tapauksessa laskua pehmentävä vaikutus.
Siinä missä innovaatiotoimintaa harjoittamattomien teollisuusyritysten liikevaihto romahti 17,4 prosenttia, innovaatiotoimintaa harjoittaneiden yritysten pudotus oli 9,5 prosenttiyksikköä pienempi, 7,9 prosenttia. Vastaavasti palvelutoimialoilla innovaatioyritysten liikevaihto supistui 1,2 prosenttia, kun taas innovaatiotoimintaa harjoittamattomien yritysten kohdalla pudotusta kertyi 3,9 prosenttia.
Oleellinen osa yritysten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta perustuu niiden kykyyn luoda ja ylläpitää työpaikkoja. Tätä vaikutusta voidaan mitata yritysten henkilöstömäärien vuosimuutosten kautta.
Toimintaympäristön haasteet heijastuvat ennen pitkää myös yritysten kyvyssä työllistää, mikä käy ilmi vuoden 2023 henkilöstöluvuista. Tosin siinä missä innovaatiotoimintaa harjoittamattomien yritysten henkilöstömäärät supistuivat vuonna 2023 sekä teollisuus- että palvelutoimialoilla, innovaatiotoimintaa harjoittaneiden yritysten keskuudessa henkilöstömäärät jopa kasvoivat vuodentakaiseen verrattuna. Teollisuudessa innovaatioyritysten keskuudessa kasvua kertyi 1,3 prosenttia ja palveluissa vastaavasti 1,0 prosenttia. Sen sijaan innovaatiotoimintaa harjoittamattomien teollisuus- ja palveluyritysten keskuudessa henkilöstömäärät supistuivat vastaavasti 3,0 ja 2,4 prosentin edestä.
Kuvio 2. Henkilöstömäärän vuosimuutos innovaatiotoiminnan ja toimialan mukaan 2023
Innovaatio on kannattanut etenkin teollisuudessa
Teollisuusyritysten keskuudessa innovaatiotoimintaa harjoittavien ja harjoittamattomien yritysten kannattavuuskehitys näyttää eriytyneen koronapandemian puhkeamisen tienoilla vuonna 2021 ja ero on pysynyt vakaana siitä lähtien. Molempien yritysjoukkojen kannattavuus heikkeni vuonna 2023 likimain samaa vajaan prosenttiyksikön tahtia vuodentakaiseen verrattuna. Innovaatiotoimintaa harjoittaneilla yrityksillä käyttökateprosentti oli vuonna 2023 10,0 prosenttia ja innovaatiotoimintaa harjoittamattomilla vastaavasti 7,1 prosenttia.
Palvelutoimialoilla kannattavuuserot innovaatiotoiminnan harjoittamisen suhteen ovat olleet vuosien mittaan huomattavasti teollisia toimialoja maltillisempia. Vuonna 2023 innovaatiotoimintaa harjoittaneiden palveluyritysten käyttökate saavutti 7,1 prosentin tason innovaatiotoimintaa harjoittamattomien yritysten jäädessä 6,0 prosenttiin. Vaikka innovaatiotoimintaa harjoittaneet palveluyritykset päihittivät tällä kertaa innovoimattomat vertaisensa reilun prosenttiyksikön marginaalilla, tämän suuruinen irtiotto ei ole historiallisten tietojen valossa poikkeuksellinen.
Kuvio 3. Käyttökateprosentti innovaatiotoiminnan ja toimialan mukaan 2018–2023
Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreiden maksulliset palvelut
Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreista on mahdollista tuottaa tarkempia tietosisältöjä Tilastokeskuksen maksullisena palveluna. Toimialaluokitus mahdollistaa eri innovaatiotoimintoja harjoittaneiden yritysten tilinpäätöstietojen toimialakohtaisen vertailun. Tilinpäätösaineiston avulla voidaan vertailla myös innovaatiotoiminnan yhteyttä yritysten kannattavuuteen, vakavaraisuuteen tai liiketoiminnan laajuuteen. Erikseen tilattavia tietoja voi tiedustella kokeellisen tilaston asiantuntijalta.
Lisätietoja: yliaktuaari Joackim Raikamo 029 551 3761
Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja
Taulukot