Julkaistu: 19.9.2024

Sukupolvenvaihdos noin joka tuhannennella yrityksellä vuonna 2022

Vuonna 2022 suomalaisissa yrityksissä toteutui ennakollisten tietojen mukaan yhteensä 3559 omistajanvaihdosta kun huomioidaan sekä osakekaupat että sukupolvenvaihdokset. Yritysten omistajanvaihdoksista suurin osa toteutuu alle kymmenen henkeä työllistävissä mikroyrityksissä, omistajanvaihdosten kokoluokittainen jakauma heijasteleekin suomalaisen yrityskentän yleistä kokojakaumaa. Osakekauppoina toteutuvat omistajanvaihdokset painottuvat tyypillisesti nuoriin, alle kymmenenvuotiaisiin yrityksiin, kun taas sukupolvenvaihdos on useimmiten osa yrityksen elinkaaren myöhempää vaihetta.

Mikroyrityksissä toteutui neljä viidesosaa kaikista omistajanvaihdoksista osakekaupoilla vuonna 2023

Vuonna 2023 suomalaisissa osakeyhtiöissä ja osuuskunnissa toteutettiin ennakollisten tietojen mukaan 2792 omistajanvaihdosta osakekaupoilla, mikä vastaa 1,2 prosenttia Suomen yrityksistä, kun huomioidaan osakeyhtiöt ja osuuskunnat. Omistajanvaihdoksia osakekaupoilla toteutui vuonna 2023 225 osakekauppaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Edellisen julkaisun vuotta 2022 koskevat ennakolliset tiedot tarkentuivat hieman ylöspäin, omistajanvaihdoksia osakekaupoilla toteutui keskimäärin 1,3 prosentissa yrityksiä (ennakkotiedoissa 1,2 prosenttia).

Kuvio 1 esittää kokoluokittaiset osuudet yritysten omistajanvaihdoksista sekä osakekaupoilla että sukupolvenvaihdoksina toteutuneena. Kokoluokittain tarkasteltuna suurissa yrityksissä toteutui yksi prosentti kaikista omistajanvaihdoksista osakekaupoilla.  Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä (pk-yrityksissä, ml. mikroyritykset) toteutui 2771 omistajanvaihdosta osakekaupoilla vuonna 2023 eli 99 prosenttia kaikista omistajanvaihdoksista. Omistajanvaihdosten kohteena olleiden yritysten kokoluokittainen jakauma toistaakin suomalaisen yrityskentän yleistä kokoluokittaista rakennetta, jossa yritysmäärä painottuu vahvasti pk-yrityksiin ja erityisesti alle kymmenen henkilötyövuotta työllistäviin mikroyrityksiin. Mikroyritysten osuus kaikista osakekaupoista vuonna 2023 oli neljä viidesosaa eli 80 prosenttia.

Kuvio 1. Omistajanvaihdosten kohteena olleiden yritysten kokojakaumat

Vaakapalkkikuva esittää omistajanvaihdosten kohteina olleiden yritysten kokojakaumat sekä sukupolvenvaihdosten että osakekauppojen osalta. Pienissä yrityksissä omistajanvaihdoksia osakekaupoilla on suhteessa vähemmän kuin sukupolvenvaihdoksia. Keskisuurissa yrityksissä omistajanvaihdoksia osakekaupoilla on suhteessa enemmän kuin sukupolvenvaihdoksia.

Toimialoittain tarkasteltuna omistajanvaihdoksia osakekaupoilla toteutui lukumääräisesti eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alalla: yhteensä 432 kauppaa. Osaltaan tätä selittää se, että ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan ala on toimialoista suurin yritysten lukumäärillä mitattuna. Suhteellisesti eniten osakekauppoja toteutui sähkön-, kaasun- ja lämmönhuollon sekä jäähdytysliiketoiminnanalalla, jossa omistajanvaihdoksia oli 3,5 prosentissa toimialan yrityksistä.  Sähkön-, kaasun- ja lämmönhuollon sekä jäähdytysliiketoiminnan toimiala on samalla toiseksi pienin toimiala yrityslukumäärillä mitattuna.

Lukumääräisesti eniten omistajanvaihdoksia osakekaupoilla vuonna 2023 toteutui Uudellamaalla, jossa tehtiin yhteensä 1299 osakekauppaa. Uusimaa on kärkisijoilla myös suhteellisesti tarkasteltuna. Omistajanvaihdosten suhteellisen kärkikolmikon, Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan, alueiden yrityksistä 1,3 prosentissa toteutui omistajanvaihdos osakekaupalla vuonna 2023.

Yli puolet sukupolvenvaihdoksista vähintään 20-vuotiaissa yrityksissä vuonna 2022

Ennakollisten tietojen mukaan sukupolvenvaihdoksia toteutui vuonna 2022 keskimäärin 0,09 prosentissa yrityksistä eli joka tuhannennessa yrityksessä.  Vuonna 2022 toteutui yhteensä 542 sukupolvenvaihdosta.
Vuonna 2021 toteutui tarkentuneiden tietojen mukaan 577 sukupolvenvaihdosta, kun edellisen julkaisun ennakkotieto oli 494 kappaletta. Sukupolvenvaihdoksia toteutui vuonna 2022 siten 6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lukumääräisesti eniten sukupolvenvaihdoksia tapahtui tukku- ja vähittäiskaupan toimialalla: yhteensä 94 kappaletta, kun tukku- ja vähittäiskaupassa sukupolvenvaihdosten suhteellinen osuus oli 0,17 prosenttia.
Alueellisesti tarkasteltuna vuoden 2022 ennakkotietojen mukaan eniten sukupolvenvaihdoksia tapahtui Etelä-Pohjanmaalla (0,16 prosenttia alueen yrityksistä), seuraavaksi eniten Keski-Pohjanmaalla (0,15 prosenttia) ja Pohjois-Pohjanmaalla (0,13 prosenttia).

Yritysten omistajanvaihdosten jakauma yrityksen iän ja omistajanvaihdoksen tyypin mukaan tarkasteltuna esitetään kuviossa 2. Vuonna 2022 sukupolvenvaihdoksista yli puolet, 53 prosenttia tehtiin vähintään 20-vuotiaissa yrityksissä. Osakekaupoilla tehdyistä omistajanvaihdoksista yli puolet, 53 prosenttia, toteutui puolestaan alle kymmenenvuotiaissa yrityksissä vuonna 2023. Yli kolmasosa, 34 prosenttia, omistajanvaihdoksista osakekaupoilla toteutui alle viisivuotiaissa yrityksissä. 

Kuvio 2. Omistajanvaihdosten kohteena olleiden yritysten ikäjakauma, ikäluokan osuus osakekaupoista tai sukupolvenvaihdoksista

Pystypalkkikuva esittää omistajanvaihdosten kohteena olleiden yritysten ikäjakauman sekä osakekauppojen että sukupolvenvaihdosten osalta. Osakekaupoista suurin osa toteutui alle 10-vuotiaissa yrityksissä. Sukupolvenvaihdokissa suurin osa toteutui vähintään 20-vuotiaissa yrityksissä.

Yritysten omistajanvaihdosten kokeellinen tilasto kuvaa suomalaisessa yrityskentässä tapahtuvia omistajuuden muutoksia yhtäältä osakekauppojen ja toisaalta sukupolvenvaihdosten kautta. Tilasto tarjoaa yrityksen elinkaaren näkökulmasta kaksi erilaista, toisiaan täydentävää näkökulmaa yrityksen liiketoiminnan muutosten ja jatkuvuuden tarkasteluun. Osakekauppojen osalta tilastojulkaisu kattaa tiedot ajalta 2018–2023 ja sukupolvenvaihdosten osalta tiedot ajalta 2018–2022. Osakekauppojen osalta vuoden 2023 tiedot ja sukupolvenvaihdosten osalta vuoden 2022 tiedot julkaistaan ennakollisina mutta myös muiden vuosien tiedot voivat tarkentua.

Sukupolvenvaihdosten tilastoinnin pidempi viive johtuu lähdeaineiston, lahja- ja perintöveropäätösten, aikatauluista. Aineisto täydentyy takautuvasti verotuspäätösten valmistuttua ja siten jo julkaistujen vuosien tiedot voivat tarkentua ylöspäin.

Lisätietoja: yliaktuaarit Merja Myllymäki 029 551 3533

Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja

Taulukot